Floricel Achim şi Marinov Zikolov, trimişi în judecată în dosarul de spionaj

Subofiţerul Floricel Achim şi cetăţeanul bulgar Zikolov Peter Marinov, arestaţi în dosarul de spionaj de la Divizia I Infanterie "Dacica", au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

126 afișări
Imaginea articolului Floricel Achim şi Marinov Zikolov, trimişi în judecată în dosarul de spionaj

Marinov Zikolov şi Floricel Achim (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Procurorii i-au trimis în judecată, luni, pe Floricel Achim pentru trădare prin transmitere de secrete şi pe Marinov Zikolov, pentru spionaj, informează, joi, Parchetul instanţei supreme.

Totodată, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, în stare de libertate a lui Mihai Fercheluc şi a lui Dragoş Petrişor, pentru neglijenţă în păstrarea secretului de stat.

Procurorii au stabilit că, în perioada 2002 - 2008, Floricel Achim şi Marinov Zikolov au dezvoltat un sistem clandestin în baza căruia subofiţerul român procura din reţelele informatice ale unităţii militare unde îşi desfăşura activitatea informaţii secrete de stat sau documente ori date care, prin caracterul şi importanţa lor, fac ca fapta să pericliteze siguranţa statului român.

Acesta le transmitea cetăţeanului bulgar care, la rândul său, le înmâna reprezentanţilor statului Ucraina. Metoda de sustragere a documentelor folosite de Floricel Achim "era una relativ simplă, facilitată şi de neregulile existente în sistemul de protecţie a informaţiilor clasificate de la unitatea unde acesta îşi desfăşura activitatea", susţin procurorii.

În urma materialului probator administrat în cauză, procurorii au constatat că sustragerea se realiza în două modalităţi. Astfel, în timpul executării serviciului (24 de ore cu 72 de ore) subofiţerul avea acces la unul dintre calculatoarele unităţii şi sustrăgea informaţiile în mod direct, cu ajutorul unor suporţi de memorie externă. Pe de altă parte, el îşi crea oportunităţi de obţinere a informaţiilor militare din calculatorul lui Dragoş Petrişor (şeful său direct), utilizând parola şi contul de utilizator al acestuia din urmă.

În ceea ce priveşte faptele lui Mihai Fercheluc şi ale lui Dragoş Petrişor, probele administrate în cauză au condus la concluzia potrivit căreia aceştia, din neglijenţă, au încălcat normele legale privind lucrul cu documente "secret de stat" şi, prin aceasta, au permis sustragerea de către Florocel Achim a unor documente clasificate.

Pe de altă parte, procurorii au dispus disjungerea şi declinarea cauzei în favoarea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare, pentru cercetarea militarilor Costică Lupu, Adrian Mândroiu, Costel Munteanu şi Ovidiu Mihai Baba, puşi deja sub învinuire şi a făptuitorilor Aurel Chiriţă şi Nicolae Dohotaru, pentru neglijenţă în păstrarea secretului de stat.

Dosarul a fost trimis Curţii de Apel Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici