Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor, despre restituirea donaţiilor pentru Cuminţenia Pământului: "Oamenii au fost păcăliţi şi înşelaţi"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, că oamenii au fost "păcăliţi şi înşelaţi" cu subscripţia publică pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului, fiind de părere că vor fi donatori care nu îşi vor mai primi banii înapoi.

1165 afișări
Imaginea articolului Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor, despre restituirea donaţiilor pentru Cuminţenia Pământului: "Oamenii au fost păcăliţi şi înşelaţi"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, despre Cuminţenia Pământului: Oamenii au fost păcăliţi şi înşelaţi (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Florin Iordache a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că, din informaţiile sale, sunt organe ale statului care în ”acest moment anchetează” supraevaluarea operei de la 4,5 milioane de euro la 11 milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Eu cred că românii au fost minţiţi şi păcăliţi cu acest subiect care vizează Cuminţenia Pământului. Este un bun naţional, dar cred că modul în care de la 4,5 milioane de euro la cât era el evaluat, la acele 11 milioane… Din câte ştiu eu sunt organele statului care în acest moment anchetează cum s-a ajuns la această sumă”, a spus Iordache, la Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe de presă a PSD.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că cei peste 100.000 de oameni care au donat pentru această operă au fost ”păcăliţi şi înşelaţi”.

”Dumneavoastră ştiţi că pe o cartelă telefonică pe un număr puteai dona doi euro. Acei bani unde îi trimiţi, la o cartelă? Acei oameni poate au folosit acea cartelă, iar apoi au renunţat. Avem nişte numere de telefon, nişte adrese şi, chiar să se dorească, nu se mai poate în acest moment să identifici persoanele cărora să li se dea banii înapoi”, a spus Florin Iordache, întrebat dacă, în opinia sa, vor fi donatori care vor nu-şi vor primi bani.

Ministerul Culturii a transmis Parlamentului o listă de amendamente la OUG privind ''Cuminţenia Pământului'', Executivul cerând aleşilor ca donaţiile pentru achiziţionarea sculpturii să poată fi restituite până la 31 decembrie 2017 pe bază de cerere scrisă.

Florin Iordache spus că Guvernul a vrut ”să se spele pe mâini” şi de aceea a trimis lista Camerei Deputaţilor.

”Clar, Camera Deputaţilor nu mai poate discuta acum acest proiect de lege, urmează ca viitorul guvern şi viitoarele Comisii şi de Buget şi de Cultură să analizeze acele amendamente pe care le-au trimis acum. A fost un proiect prost, făcut în grabă şi viitorul Guvern şi Parlament trebuie să analizeze foarte bine acel proiect de lege”, a spus Iordache.

El a adăugat că Parlamentul nu mai lucrează nici în comisii, nici în plen, iar Guvernul prin trimiterea acelor amendamente a făcut un ”joc mediatic”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a reiterat ideea că marea problemă va fi identificarea celor peste 100.000 de donatori.

Florin Iordache se află la Alba Iulia pentru a sărbători aici Ziua Naţională a României.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici