COM: "Cuminţenia Pământului" este în campanie electorală. Radiografia declaraţiilor politice

28 noiembrie 2016. Guvernul României şi Ministerul Culturii transmite o scrisoare Parlamentului pentru reglementarea în regim de urgenţă a achiziţiei sculpturii lui Brâncuşi. Gestul face parte din demersurile guvernamentale şi democratice privind o achiziţie de o asemenea mărime financiar-culturală.

478 afișări
Imaginea articolului COM: "Cuminţenia Pământului" este în campanie electorală. Radiografia declaraţiilor politice

COMENTARIU:”Cuminţenia Pământului” este în campania electorală. Radiografia declaraţiilor politice

Cronologia evenimentelor:

Liderul PSD Liviu Dragnea: DNA ridică documente de la Ministerul Culturii privind ”Cuminţenia”.

Traian Băsescu, liderul PMP: „Dacian, de ce l-ai umilit pe Brâncuşi? Şi cum ziceai? Că vrei să mai fii premier patru ani? Nu mai bine încercăm cu bectelista Clotilde Armand sau poate cu Regina CA-urilor Oana Bâzgan, ambele de la partidul lui Nicuşor? Că tu oricum, după cum ai declarat, nu te regăseşti nici în PNL şi nici în USR“

Ministrul Culturii, Corina Şuteu: ”nu au fost ridicate documente de la Ministerul Culturii, aşa cum afirmă Liviu Dragnea”.

Premierul Dacian Cioloş: ”Nicio grijă, domnule Dragnea, procesul de achiziţie decurge firesc, conform legii, pentru că acest guvern nu ştie să facă lucrurile altfel şi nici nu vrea să înveţe de la PSD.“

Liviu Dragnea revine şi solicită Guvernului Cioloş să dea explicaţii cu privire la modul în care a fost pregătită şi desfăşurată campania de achiziţie a sculpturii lui Brâncuşi „Cuminţenia Pământului“. ”Avem imaginea unui guvern cu zero rezultate şi cu zero integritate. Cei 100.000 de donatori care au fost traşi pe sfoară şi toţi românii au dreptul să afle răspunsuri din partea Guvernului.”

28 noiembrie: Ministerul Culturii a adresat o scrisoare Parlamentului, cuprinzând o listă de amendamente propuse la OUG privind achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului“, printre acestea fiind şi solicitarea ca termenul de returnare a donaţiilor să fie amânat cu un an, până la 31 decembrie 2017.

De fapt, ce s-a întâmplat?

Guvernul Dacian Cioloş şi-a constatat proprile limite în privinţa achiziţiei Cuminţeniei Pământului şi a apelat la formula de achiziţie din bani publici. Contribuţiile private şi patriotismul şi-au dovedit ineficienţa. Criticile venite din zona politică, dar şi probabile dificultăţi procedurale, îl fac pe premierul Cioloş să apeleze la formula transmiterii Parlamentului deciziei finale privind livrarea banilor şi achiziţionarea efectivă. Intrarea în campanie electorală vulnerabilizează complet achiziţia Cuminţeniei. Este Brâncuşi candidat? Care-i graba? este campanie electorală. Un Parlament dezinteresat de o achiziţie patriotică şi un mediu politic ostil se suprapun peste un electorat real care nu este interesat de sculptura lui Brâncuşi.

”Cuminţenia” devine războiul politic împotriva unui guvern desigur precaut cu procedurile, lent la reacţii publice venite din partea politicienilor, dar, în acelaşi timp, până la proba DNA, care a procedat patriotic, just şi legal. Interesant este că PNL, USR sunt invizibili în a lua poziţie privind Cuminţenia. Totuşi, Brâncuşi, în cuminţenia lui, povesteşte despre felul în care societatea absentă poate fi luată în posesie de demagogie şi manipulare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici