FMI, de acord ca Guvernul să ia măsuri pentru îmbunătăţirea traiului pensionarilor

Reprezentanţii FMI în România sunt de acord, "în principiu", ca guvernul să ia măsuri pentru îmbunătăţirea traiului zilnic al pensionarilor, în măsura în care situaţia economică a ţării va permite acest lucru, au declarat pensionarii care s-au întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii Fondului.

499 afișări
Imaginea articolului FMI, de acord ca Guvernul să ia măsuri pentru îmbunătăţirea traiului pensionarilor

FMI, de acord ca Guvernul să ia măsuri pentru îmbunătăţirea traiului pensionarilor (Imagine: Tudor Costi/Mediafax Foto)

Potrivit pensionarilor, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-au declarat de acord inclusiv cu solicitarea privind restituirea banilor reţinuţi cu titlu de contribuţie de sănătate, însă cu aceeaşi condiţie.

Pensionarii au mai spus că s-au simţit la întâlnirea de miercuri, în multe momente, "ca la discuţiile cu ministrul Muncii când ni spunea că numărul nostru este mai mare decât cel al contribuabililor", după cum a mărturisit preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu.

Pe de altă parte, reprezentanţii federaţiilor de pensionari au apreciat deschiderea spre dialog a delegaţiei FMI, subliniind că aceasta a fost prima ocazie de a discuta faţă în faţă cu şeful Fondului în România, Jeffrey Franks.

Revendicările pensionarilor au fost menţionate şi într-un memoriu adresat FMI. Astfel, pensionarii au cerut FMI să intervină pentru ca ei să primească înapoi banii reţinuţi cu titlu de contribuţie de sănătate şi pentru respectarea prevederilor legale, în sensul indexării pensiilor cu rata şomajului şi cu jumătate din creşterea reală a câştigului salarial din 1 iulie.

Federaţia Naţională "Unirea" a Pensionarilor din România a solicitat FMI să ceară Ministerului de Finanţe anularea sistemului de compensare a datoriilor statului cu contribuţiile de asigurări sociale, dar şi prorogarea, timp de doi ani, a transferului din fondul de pensii a sumei de 2,2 miliarde de lei, precizând că aceşti bani "sunt vitali" pentru supravieţuirea pensionarilor.

Pensionarii au subliniat, în memoriu, că se impune restituirea sumelor reţinute din pensie "abuziv" de la 2,2 milioane de de pensionari, începând cu 1 ianuarie 2011, precum şi aplicarea, din 1 iulie, a prevederii legale privind indexarea pensiilor cu rata infaţiei şi cu jumătate din creşterea reală a câştigului salarial.

În acelaşi document, pensionarii arată că pensia medie în România este de 750 de lei, "fiind cea mai mică din UE", şi că, în ultimii trei ani, veniturile lor au scăzut dramatic din cauza faptului că nu au mai fost majorate nici măcar cu nivelul inflaţiei, iar preţurile la alimente, medicamente, servicii medicale şi încălzirea locuinţei au crescut.

Federaţia Naţională "Unirea" susţine că 3,5 milioane de pensionari trăiesc în sărăcie, situându-se sub nivelul de trai decent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici