Focar de boala limbii albastre, confirmat şi în judeţul Brăila

Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Brăila au confirmat un prim focar de boala limbii albastre în acest judeţ, în localitatea Ulmu.

225 afișări
Imaginea articolului Focar de boala limbii albastre, confirmat şi în judeţul Brăila

Focar de boala limbii albastre, confirmat şi în judeţul Brăila (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, medicii sanitar-veterinari au prelevat probe de la mai multe animale din localitatea Ulmu, iar în cazul unei bovine dintr-o gospodărie rezultatul analizelor pentru această boală a fost pozitiv.

Ca primă măsură după rezultatul care a arătat prezenţa virusului ce provoacă boala limbii albastre, autorităţile au dispus supravegherea gospodăriei în care a fost găsit animalul bolnav, izolarea animalului şi a fost interzisă deplasarea animalelor din şi în gospodăria respectivă, în timp ce celelalte animale ale proprietarului unde a fost depistată boala au fost izolate în gospodărie şi tratate cu insecticide.

Acesta este primul focar de boala limbii albastre confirmat în judeţul Brăila.

Într-un bilanţ transmis joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) preciza că aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe, cele mai multe cazuri fiind în Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea, Bacău şi Gorj.

În 22 august, a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre în România, în judeţul Buzău.

Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

Boala are caracter sezonier.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici