Focar de gripă aviară în Franţa. Ţara a fost plasată în stare de alertă "ridicată"

Franţa a plasat ţara în stare de alertă "ridicată" în ceea ce priveşte gripa aviară, obligând fermele de păsări să ţină păsările în spaţii închise pentru a limita răspândirea acestei boli extrem de contagioase, a anunţat joi Ministerul Agriculturii.

171 afișări
Imaginea articolului Focar de gripă aviară în Franţa. Ţara a fost plasată în stare de alertă "ridicată"

Al doilea mare producător de păsări de curte din Uniunea Europeană a detectat o nouă creştere a focarelor de gripă aviară în ultimele luni, după ce anul acesta a înregistrat cel mai grav val de îmbolnăvire din istoria sa, cu aproximativ 22 de milioane de păsări sacrificate, notează agenţia Reuters.

Între 1 august şi 8 noiembrie, 49 de focare de gripă aviară înalt patogenă (HPAI), denumită în mod obişnuit gripă aviară, au fost detectate în fermele franceze, cu un număr mare şi în creştere de cazuri descoperite la păsările domestice din curţi şi în rândul păsărilor sălbatice, a declarat ministerul.

"Într-un context marcat de o persistenţă fără precedent a virusului în mediu şi de o puternică activitate migratoare a păsărilor sălbatice, este esenţial să se consolideze măsurile de prevenire pentru a evita contaminarea fermelor avicole", a precizat ministerul într-un comunicat.

Deşi virusul este inofensiv în alimente, răspândirea sa reprezintă o preocupare pentru guverne şi pentru industria avicolă din cauza devastării pe care o poate provoca în efectivele de păsări, a posibilităţii de a impune restricţii comerciale şi a riscului de transmitere la om.

Nivelul de risc "ridicat" implică faptul că toate păsările de curte ar trebui să fie ţinute în interiorul fermelor şi că ar trebui luate măsuri de securitate suplimentare, inclusiv pentru vânătoare, pentru a evita răspândirea bolii.

Gripa aviară loveşte, de obicei, în lunile de toamnă şi de iarnă. Aceasta se transmite prin fecalele infectate ale păsărilor sălbatice migratoare sau prin contactul direct cu furajele, hainele şi echipamentele contaminate sau prin aer.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici