Focar de pestă porcină. Sute de porci vor fi sacrificaţi

Un focar de pestă porcină africană a fost descoperit la Nădlac. Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Arad a luat mai multe măsuri. Peste trei sute de porci vor fi sacrificaţi.

617 afișări
Imaginea articolului Focar de pestă porcină. Sute de porci vor fi sacrificaţi

Focar de pestă porcină. Sute de porci vor fi sacrificaţi

Măsurile au fost anunţate de reprezentanţii Prefecturii Arad.

„Având în vedere că la câteva exemplare dintr-un efectiv de peste 300 de porci dintr-o exploataţie de tip A din localitatea Nădlac a fost confirmată infectarea cu Pesta Porcină Africană, la propunerea Direcţiei Santiar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad, într-o şedinţă prezidată de Prefectul Judeţului Arad, Toth Csaba, a aprobat un Plan de măsuri în vederea prevenirii răspândirii bolii. Instituţia însărcinată cu dirijarea, monitorizarea măsurilor de control şi raportarea periodică în CLCB a progreselor obţinute este Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Măsurile adoptate trebuie duse la îndeplinire şi de mai multe instituţii sau persoane, printre care DSVSA”, a transmis Prefectura Arad.

În şedinţa CLCB au fost stabilite mai multe măsuri.

Toţi porcii din exploataţie se ucid, cu respectarea normelor de bunăstare, sub control oficial şi într-un mod prin care să se evite orice risc de propagare a virusului pestei porcine africane. Se va efectua evaluarea fiecarui animal ucis, în exploataţie, date care vor fi înscrise în fişele de evaluare.

Cadavrele animalelor ucise şi a celor moarte vor fi ecarisate cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Orice deşeuri susceptibile de a fi contaminate sunt supuse unui tratament de inactivare corespunzător (dezinfecţie), precum şi toate materialele de unică folosinţă potenţial contaminate se distrug. Aceste măsuri trebuie aplicate în conformitate cu procedurile din manualul operaţional, sub supravegherea medicului veterinar oficial.

Clădirile destinate adăpostirii porcinelor, echipamentul, aşternutul pentru animale, gunoiul de grajd şi purinul susceptibile de a fi contaminate trebuie curăţate şi dezinfectate.

Prin grija Unităţii Locale de Sprijin, la intrările şi ieşirile din exploataţia infectată se instalează dezinfectoare individuale.

Este interzisă intrarea porcilor în exploataţia afectate. De asemenea, timp de 30 zile se interzice intrarea şi ieşirea în/din exploataţie a animalelor din alte specii.

Este interzisă scoaterea de carne de porc, produse din carne de porc şi orice alte produse care conţin astfel de carne, precum şi a furajelor, ustensilelor şi a altor obiecte şi deşeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană, din exploataţia afectată, fără avizul D.S.V.S.A. Arad.

Se întocmeşte ancheta epidemiologică pentru stabilirea sursei de contaminare, a datei aproximative de intrare a virusului în exploataţie, a posibililor contacţi şi se instituie măsuri suplimentare (dacă este cazul), a precizat Prefectura Arad.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici