Fonduri pentru repunerea în funcţiune a unicului submarin românesc

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, sâmbătă, la Constanţa, că în următoarele zile se va aloca un buget pentru repunerea în funcţiune a submarinului Delfinul.

10 afișări
Imaginea articolului Fonduri pentru repunerea în funcţiune a unicului submarin românesc

Fonduri pentru repunerea în funcţiune a unicului submarin românesc

Ministrul Apărării a declarat că împreună cu premierul Călin Popescu Tăriceanu au discutat cu contraamiralul de flotilă Dorin Dănilă, şeful Statului Major al Forţelor Navale Române, şi urmează ca în maximum zece zile să se aloce un buget legat de operaţiunile pentru repunerea în funcţiune a submarinului Delfinul.

Delfinul, singurul submarin al Forţelor Navale Române, cumpărat în urmă cu peste 20 de ani, cu 40 de milioane de dolari, nu este funcţional de aproximativ 11 ani pentru că nu s-au găsit fondurile necesare pentru a i se cumpăra baterii.

Teodor Meleşcanu a spus că submarinul are nevoie de baterii, dar şi de o examinare tehnică care să ofere garanţia că toate sistemele sunt funcţionale.
,,La baterii e puţin mai delicat, pentru că e un submarin de provenienţă sovietică. Urmează să vedem unde vom găsi cele mai bune oferte. Totodată, trebuie să sincronizăm dotarea cu baterii cu punerea submarinului în funcţiune, pentru că perioada de viaţă a bateriilor nu este foarte lungă, ci de doar doi-trei ani”, a declarat ministrul.

Ministrul Apărării consideră că în afara celor două fregate ale Forţelor Navale, Regele Ferdinand şi Regina Maria, care sunt moderne, restul navelor au o dotare deficitară şi este necesară înlocuirea lor. ,,Sunt nişte nave care pot să-şi facă datoria şi sigur pot fi folosite în continuare, dar este nevoie să fie înlocuite”, a spus Meleşcanu.

Astfel, prin intermediul unuia dintre cele şase programe strategice de modernizare a sistemului naţional de apărare, în valoare totală de peste zece miliarde de euro, se va face achiziţionarea a patru vedete militare, la nivelul tehnicii actuale şi vor fi încheiate contracte pe termen lung, probabil în leasing.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici