Forumul Românilor cere înlăturarea drapelului secuiesc din centrul municipiului Sfântu Gheorghe

Forumul Civic al Românilor cere prefectului de Covasna să înlăture drapelul secuiesc de doi metri arborat marţi, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, însă PCM, la iniţiativa căruia a fost amplasat steagul, susţine că singura instituţie în măsură să ceară acest lucru este Primăria.

318 afișări
Imaginea articolului Forumul Românilor cere înlăturarea drapelului secuiesc din centrul municipiului Sfântu Gheorghe

Forumul Românilor cere înlăturarea drapelului secuiesc din centrul municipiului Sfântu Gheorghe (Imagine: Mihaly Laszlo/ Mediafax Foto)

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) l-a sesizat miercuri, într-o adresă, pe prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, "cu privire la încălcarea legii în cazul menţinerii aşa-zisului «drapel al Ţinutului Secuiesc»", arborat pe domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe, în zona Parcului Central.

Forumul Civic al Românilor arată că, potrivit HG 223/2002, "minorităţile etnice pot folosi la acţiunile specifice şi însemnele proprii", dar dacă participanţii consideră că "aşa-zisul «drapel secuiesc», fără fundament istoric, adoptat de Consiliul Naţional Secuiesc abia în urmă cu câţiva ani", este un simbol al minorităţii maghiare din sud-estul Transilvaniei, atunci îl pot folosi la manifestări proprii, dar nu îl pot arbora cu caracter permanent, pe termen nelimitat, pe domeniul public al localităţilor.

Forumul Românilor cere prefectului de Covasna, Dumitru Marinescu, să ia "de îndată şi ferm" măsurile legale de înlăturare a drapelului şi să finalizeze toate demersurile referitoare la arborarea aceluiaşi "simbol separatist" de autorităţile publice din judeţul Covasna.

În replică, preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că organizaţia locală a formaţiunii a depus la Primăria Sfântu Gheorghe toate documentele necesare pentru a obţine autorizaţie în vederea arborării steagului secuiesc şi aşteaptă răspunsul municipalităţii.

"Nu vom îndepărta steagul dacă ne va solicita Prefectura, singura instituţie în măsură să ceară acest lucru fiind Primăria", a spus Kulcsar Terza.

Un drapel secuiesc de doi metri a fost arborat, marţi, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, la iniţiativa organizaţiei locale a PCM.

Drapelul secuiesc lung de doi metri şi lat de 1,12 metri a fost arborat, la iniţiativa PCM Sfântu Gheorghe, pe un catarg în Parcul Elisabeta din centrul municipiului.

În martie, un drapel secuiesc de mari dimensiuni a fost arborat în centrul oraşului Baraolt (Covasna), la iniţiativa organizaţiei locale a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Lângă drapel au fost amplasate şi două tăbliţe, în limba maghiară şi în limba română, inscripţionate cu un fragment din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1918, referitoare la "deplina libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare".

Totodată, în februarie, un drapel secuiesc de dimensiuni mari a fost arborat în centrul municipiului Miercurea Ciuc, tot de către reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ca simbol al dezideratului de obţinere a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici