Fost consilier în SRI, intermediar în mafia asigurărilor de sănătate pe baza relaţiei cu George Maior: ”Acuma lucrez pe aşa-zis lobby şi aşa mai departe. În spatele meu am şi nişte naşi. Maior e naşul”

Fostul consilier în SRI, Sergiu Ciobanu Nicolae, a fost interceptat de procurori în timp ce îşi trafica influenţa pe lângă directorul unei firme de servicii medicale, făcând referire la relaţia pe care o avea cu George Maior, al cărui fin este, dar şi la cunoştinţele din sistemul medical.

5156 afișări
Imaginea articolului Fost consilier în SRI, intermediar în mafia asigurărilor de sănătate pe baza relaţiei cu George Maior: ”Acuma lucrez pe aşa-zis lobby şi aşa mai departe. În spatele meu am şi nişte naşi. Maior e naşul”

Fost consilier în SRI, intermediar în mafia asigurărilor de sănătate pe baza relaţiei cu George Maior

"Am trecut în rezervă pentru că mă avantaja foarte mult pensia şi toate lucrurile astea şi n-am vrut să risc să schimbe ăştia legislaţia, să schimbe legislaţia şi să mă trezesc că, vezi Doamne, ce ştiu eu ce... Şi ideea e că luam salariu când eram la ei 9.400 şi am pensia de... 10.800”, „Eu am... mă rog, în sistemul ăsta medical am foarte multe cunoştinţe. Şi acuma sunt directorul departamentului de securitate la EMAG”, „E mult mai simplu de...”, „E mult mai simplu acuma să te ocupi din... să faci anumite chestii de afară pentru că nu mai intervin anumite lucruri, nici trafic de influenţă, nici... nimic. Adică acuma lucrez pe aşa zis lobby şi aşa mai departe. Eu m-am ferit întotdeauna de chestiile astea pentru că în spatele meu am şi nişte naşi şi aşa mai departe care sunt destul de vizibili şi n-au vrut să se... să fie vreodată pus în ...[neinteligibil]...”

Interlocutor: „Bine, am înţeles că naşul dumneavoastră este domnul Maior.”
Nicolae -Sergiu Ciobanu: „Da, e naşu’", reiese din interceptările de la dosar.

Sergiu Ciobanu a fost consilier al lui George Maior, în perioada în care acesta conducea Serviciul Român de Informaţii (SRI). Acesta a părăsit serviciul în aceeaşi perioadă cu Maior.

O altă relaţie importantă pe care Sergiu Ciobanu o evidenţia era cea cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, care, potrivit lui Ciobanu, ar fi fost promovat şi susţinut în funcţii de soţia fostului director al SRI.

"După ce s-a interesat de problemele firmei, inculpatul Ciobanu Nicolae – Sergiu a încercat să se facă util, oferindu-se, iniţial, să găsească pacienţi, prilej cu care colaboratorul a precizat că nu avea nevoie de acest serviciu. (..) După un prim eşec în a anticipa în ce fel şi-ar fi putut trafica influenţa, inculpatul a testet terenul, pentru a vedea dacă Ion Alina-Andreea ar fi fost interesată de rezolvarea problemelor firmei prin intermediul preşedintelui CNAS Burcea Marian, bun prieten al său şi al soţiei sale: <<Burcea, da, e prietenul meu şi al lu' nevastă mea>>", arată procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit documentului, Ion Alina-Andreea, directorul general al SC Alicia Medical Expert SRL, este denunţătorul din acest dosar, cu ajutorul acesteia fiind realizate şi interceptările din dosar.

Sergiu Ciobanu, Marian Burcea, fostul şi actualul şef al CASMB sunt, altăuri de alte 10 persoane, la Curtea de Apel Bucureşti, unde magistraţii decid dacă vor fi arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

Infracţiunile investigate de DNA ar fi fost comise în perioada ianuarie 2016-august 2017, în legătură cu circuitul de decontare a serviciilor de îngrijiri medicale de către Casa de asigurări de sănătate a municipiului Bucureşti, activităţile fiind desfăşurate pe trei paliere.

Primul palier vizează sume fraudate din fondurile Casei de asigurări de sanatate a municipiului Bucureşti (CASMB), prin "decontarea unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive pe baza a sute dosare medicale întocmite în fals", spun procurori. Ar fi fost implicaţi funcţionari din cadrul CSAMB, sub protecţia unor persoane din conducerea instituţiei, dar şi din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Potrivit surselor menţionate, ar fi existat numeroase situaţii în care "prioritate la aprobare şi decontare au avut dosarele medicale cu pacienţi fictivi, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzaţi".

Pentru a îşi ascunde urmele, cei implicaţi ar fi întocmit, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, în paralel fiind introduse şi şterse date din sistemul informatic al CNAS, prin accesare fără drept, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate, susţin sursele citate, prejudiciul constatat de anchetatori fiind de aproximativ 13.200.000 lei.

Un al doilea palier pe care îl investighează procurorii se referă la suspiciuni potrivit cărora funcţionari din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi din CASMB, inclusiv cu atribuţii de control şi de constatare a contravenţiilor, ar fi pretins foloase de la reprezentanta unei societăţi prestatoare de servicii medicale (asistenţă medicală la domiciliu), în schimbul renunţării, în viitor, la efectuarea în exces a activităţii de control la societatea respectivă.

O altă pistă pe care o verifică DNA se referă la un control al Curţii de Conturi, când persoane din sistem fi încercat să ascundă situaţia decontărilor privind pacienţii fictivi. În această situaţie, medicamente în valoare de 33.000.000 lei ar fi fost decontate "prin întocmirea frauduloasă a unor documente medicale de natură să creeze impresia că neregulile constatate de Curtea de Conturi se încadrau într-o excepţie prevăzută în anumite norme ce ar fi fost elaborate de CNAS", spun surse judiciare.

Infracţiunile investigate sunt luare şi dare de mită, trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici