Fost şef de la Finanţe Publice Vaslui, condamnat la închisoare cu suspendare pentru delapidare

Un fost şef din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Vaslui a fost condamnat de Judecătoria Vaslui la un an de închisoare cu suspendare pentru delapidare, după ce, timp de trei ani, a sustras în mod fraudulos de la bugetul de stat peste 190.000 de lei.

341 afișări
Imaginea articolului Fost şef de la Finanţe Publice Vaslui, condamnat la închisoare cu suspendare pentru delapidare

Fost şef de la Finanţe Publice Vaslui, condamnat la închisoare cu suspendare pentru delapidare (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

La trei luni de la trimiterea în judecată, magistraţii Judecătoriei Vaslui l-au condamnat pe fostul şef al Biroului de Încasări din cadrul Trezoreriei municipiului Vaslui Elena Chiriac la un an de închisoare cu suspendare şi la plata a 1.200 de lei cheltuieli judiciare, femeia primind pedeapsa minimă prevăzută de Codul Penal pentru delapidare.

Potrivit probatoriului depus de procurori la dosar, Elena Chiriac şi-a însuşi, în mod ilegal, suma de 190.153,52 lei din conturile Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Vaslui, prin transferarea banilor în conturi personale.

Practic, pe parcursul a peste trei ani, femeia a făcut viramente, prin operare electronică, din conturile de venituri în contul de disponibil, ulterior sumele fiind virate pe conturile de card personale, în baza unor ordine de plată. Astfel, au fost făcute 129 de plăţi din contul de disponibil, anchetatorii găsind numai 39 ordine de plată, completate şi semnate de fosta şefă de birou.

Tot în probatoriul depus de procurori la dosar se mai arată că ordinele de plată au fost semnate şi de alte persoane din cadrul AFP Vaslui, care au declarat că fie au avut încredere în colega sau subalterna lor astfel încât nu au mai verificat operaţiunile şi nu i-au solicitat documente suplimentare, fie au crezut că sunt transferuri pe care fosta şefă de birou le făcea pe cardul personal pe baza depunerilor efectuate la casieria trezoreriei.

La audieri, Elena Chiriac a declarat că şi-a însuşit respectivele sume de bani din cauza problemelor de sănătate pe care a început să le aibă din anul 2008, aspecte care nu s-au confirmat în urma anchetei. Din extrasele de cont verificate de poliţişti a reieşit că banii au fost folosiţi pentru efectuarea unor plăţi cu cardul pentru diverse bunuri şi produse.

Sentinţa dată de magistraţii Judecătoriei Vaslui poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile atât de fostul şef din cadrul AFP Vaslui cât şi de procurori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici