Fostul deputat PSD Mihail Sireţeanu, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare

Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat, definitiv, pe fostul deputat PSD Mihail Sireţeanu la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, în dosarul tranzacţiilor de la Fabrica de armament din Mizil.

175 afişări
Imaginea articolului Fostul deputat PSD Mihail Sireţeanu, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare

Fostul deputat PSD Mihail Sireţeanu, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În 9 februarie, un complet de trei judecători de la Înalta Curtede Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Mihail Sireţeanu la doi anide închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Totodată,instanţa i-a interzis lui Mihail Sireţeanu o serie de drepturi, adispus ca fostului deputat să-i fie confiscată suma de 9.852 de leişi a pus sechestru asigurator pe unele bunuri mobile şi imobile,până la completarea sumei respective.

În acelaşi dosar a mai fost condamnat, la trei ani de închisoarecu suspendarea executării pedepsei şi cu termen de încercare deşase ani, fostul director general al fabricii de armament MFA MizilConstantin Cazacu. Instanţa supremă a dispus în cazul acestuiaconfiscarea sumei de 10.556 de lei şi punerea sechestruluiasigurator pe unele bunuri mobile şi imobile, până la concurenţaacestei sume.

Decizia a fost contestată la completul de cinci judecători alinstanţei supreme, care luni a respins recursurile şi a deciscondamnarea definitivă a lui Mihai Sireţeanu la doi ani deînchisoare cu suspendare în acest dosar.

În 2006, Mihail Sireţeanu a fost trimis în judecată deprocurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care auconstatat că acesta a fraudat Fabrica de armament din Mizil, înperioada 2003-2004, cu peste şase miliarde de lei vechi.

Mihail Sireţeanu, fost vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia şi fostdeputat PSD de Prahova, avea acţiuni la MFA Mizil în valoare de11,9 miliarde de lei vechi, potrivit declaraţiei de avere publicatepe site-ul Camerei Deputaţilor. Totodată, Mihail Sireţeanu - fostmembru al Consiliului de Administraţie al MFA Mizil SA - figura pelista acţionarilor firmei Emco CAS, cu care fabrica de armament arfi încheiat un contract de "prestări servicii de cercetare,proiectare, dezvoltare, testare, evaluare asistenţă tehnică şiîncercare produse de tehnică militară şi civilă".

Mihail Sireţeanu a fost judecat pentru că, în efectuarea de actede comerţ incompatibile cu funcţia sa ori încheierea de tranzacţiifinanciare, s-ar fi folosit de informaţiile deţinute în virtuteafuncţiei, pentru obţinere de bani, bunuri sau alte foloasenecuvenite.

Alături de Sireţeanu, în acest dosar a fost trimis în judecatăConstantin Cazacu, director general al Emco CAS şi fostul directorgeneral al fabricii de armament MFA Mizil. Constantin Cazacu a fostacuzat că ar fi folosit cu rea-credinţă creditele şi nu a anunţatComisia de cenzori şi Consiliul de Administraţie despre existenţastării de incompatibilitate.

Cei doi mai erau acuzaţi că, în perioada 2003-2004, au conceputşi pus în aplicare un plan prin care au fost create două societăţicomerciale - Emco CAS SA şi Euro Business SRL - menite sădesfăşoare activităţi comerciale privilegiate cu fabrica dearmament MFA Mizil.

Potrivit procurorilor, cei doi inculpaţi ar fi înlesnitîncheierea unui număr de 17 convenţii comerciale cu cele douăfirme-căpuşă - Emco CAS SA şi Euro Business SRL - în care erau fieacţionari, fie aveau interese şi care erau administrate de persoaneparavan aflate în relaţii de rudenie ori de prietenie cu cei doiinculpaţi.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici