Fostul director al Termoelectrica Ioan Ungureanu a fost arestat preventiv

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a fostului director al Termoelectrica Ioan Ungureanu, a executorului judecătoresc şi a celor doi avocaţi acuzaţi de înşelăciune în legătură cu mai multe cesiuni de creanţă privind companii de stat.

190 afișări
Imaginea articolului Fostul director al Termoelectrica Ioan Ungureanu a fost arestat preventiv

Fostul director al Termoelectrica Ioan Ungureanu a fost arestat preventiv (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Fostul director al Termoelectrica Ioan Ungureanu, executorul judecătoresc Dragoş Paul Rocoşanu şi avocaţii Ovidiu Benone Voicu şi Ioan Daniel Ionaş, ultimul fiind stagiar, au fost reţinuţi, marţi, de procurorii anticorupţie, care au propus Curţii de Apel Bucureşti arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a admis, miercuri, propunerea procurorilor anticorupţie şi a emis pe numele celor patru mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Decizia poate fi contestată la instanţa supremă.

Fostul director al Termoelectrica Ioan Ungureanu este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă s-au obţinut avantaje patrimoniale pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, precum şi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Executorul judecătoresc Dragoş Paul Rocoşanu este acuzat de înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Avocatul Ovidiu Benone Voicu este acuzat de înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar avocatul stagiar Ioan Daniel Ionaş de înşelăciune, fals în declaraţii, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea, în formă continuată.

Anchetatorii au stabilit că, în august 2007, Termoelectrica SA a chemat în judecată societatea Electrica SA, pentru o datorie pe care aceasta din urmă o avea de achitat.

Ulterior, SC Termoelectrica, prin directorul general Ioan Ungureanu, a cesionat în mod ilegal dreptul litigios de creanţă avocatului Ovidiu Voicu Benone, după care a încheiat cu acelaşi avocat un contract de asistenţă juridică în litigiul respectiv.

La 30 martie 2009, instanţa a obligat societatea Electrica să achite cabinetului avocatului Voicu suma totală de 31.557.229,06 lei (7.470.000 de euro), suma incluzând datoria iniţiala, penalităţi de întârziere şi cheltuieli de judecată.

În perioada aprilie-august 2009, prin manevre frauduloase desfăşurate în cadrul procedurii de executare silită, executorul judecătoresc Dragoş Rocoşanu, împreună cu avocaţii Voicu şi Ionaş, au încărcat, în mod nejustificat, nota de plată pe care Electrica urma să o achite ca urmare a executării silite, până la valoarea de 78.654.057,04 lei (18.621.381 euro). Prin aceleaşi manevre, suma menţionată, executată silit de la SC Electrica SA a revenit în totalitate societăţii comerciale Recovery Best Solution SRL (al cărei reprezentant unic este Ioan Daniel Ionaş) şi cabinetului de avocat Benone Ovidiu Voicu, potrivit DNA.

Procurorii anticorupţie au mai stabilit că, în 29 mai 2009 şi 16 iunie 2009, societatea Electrica plătise la Termoelectrica suma totală de 31.539.229,06 lei, în conformitate cu sentinţa instanţei de judecată.

Pe de altă parte, şi Termoelectrica a fost executată silit de Biroul Executorului Judecătoresc Rocoşanu, până la concurenţa sumei de 7.812.650 lei (1.851.338 euro).

"La această executare s-a ajuns urmare a faptului că inculpatul avocat Voicu Benone Ovidiu a falsificat contractul de asistenţă juridică ce fusese semnat cu SC Termoelectrica SA (în sensul înscrierii unui onorariu de 5.000.000 lei, în condiţiile în care iniţial nu fusese înscrisă nicio sumă) la care s-au adăugat onorariul de executare silita şi diferite taxe", susţine DNA.

Printr-un mod de operare similar, "care a presupus manevre frauduloase (inexistenţa titlului executoriu şi stabilirea unor cheltuieli de executare supraevaluate)", cei trei acuzaţi au determinat executarea silită a societăţii Asirom Teleorman SA, până la concurenţa sumei de 10.000.000 de lei (2.370.000 de euro).

De asemenea, procurorii mai arată că Dragoş Rocoşanu a executat silit un imobil situat în Bucureşti, cu încălcarea drepturilor de creanţă a părţii vătămate, în favoarea unui alt creditor, neîndreptăţit.

Ioan Ungureanu a fost numit la conducerea Termoelectrica în septembrie 2007, de ministrul Economiei de la acea dată, Varujan Vosganian, fiind eliberat din funcţie în februarie 2009, de Adriean Videanu, în perioada mandatului acestuia la Ministerul Economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici