Fostul director general al CN Loteria Română, Gheorghe Benea, trimis în judecată pentru corupţie

Gheorghe Benea, fostul director general al CN Loteria Română, a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, alături de omul de afaceri Maricel Păcuraru, alte trei persoane şi şapte firme, într-un dosar privind fraudarea a Loteriei Române, cu un prejudiciu de 5,66 milioane de euro.

1533 afișări
Imaginea articolului Fostul director general al CN Loteria Română, Gheorghe Benea, trimis în judecată pentru corupţie

Fostul director general al CN Loteria Română, Gheorghe Benea, trimis în judecată pentru corupţie

Gheorghe Benea, director general al CN Loteria Română SA, la data faptelor, a fost acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi Ovidiu Rîpanu, şef al Serviciului de achiziţii din cadrul CN Loteria Română SA, la data faptelor şi Ionuţ Marius Marinescu, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi spălare a banilor. Pentru aceleaşi infracţiuni a fost trimis în judecată şi omul de afaceri Maricel Păcuraru, administrator al SC Global Network System SRL, în stare de detenţie în altă cauză, dar şi pentru complicitate la spălare a banilor.

Emil Bertlan, administrator în fapt al SC Global Network System SRL, a fost acuzat de două infracţiuni de complicitate la spălare a banilor, iar firma pe care o reprezenta de complicitate la spălare de bani şi spălare a banilor.

De asemenea, procurorii DNA au trimis în judecată şi firmele TGV Holding SRL, Perfect Tour SRL, Grup Financiar IFN SA, Pronova 2005 SRL, Pronova SRL şi Invest Imobiliare SRL pentru spălare a banilor.

Potrivit rechizitoriului, în 5 decembrie 2008, SC Form Trade SRL (în prezent radiată), administrată în fapt de Ionuţ Marius Marinescu, în calitate de beneficiar, a încheiat cu Compania Naţională Loteria Română SA (CNLR) un contract de comision, în baza căruia putea să-şi vândă, prin intermediul agenţiilor loto, printre altele, şi cartele telefonice. Conform contractului, compania naţională îşi reţinea un comision din sumele încasate ca urmare a vânzării cartelelor telefonice, nu angaja resurse financiare proprii şi nu risca nimic în cazul în care bunurile puse pe piaţă nu se vindeau.

Procurorii susţin că, în 30 aprilie 2009, Ovidiu Rîpanu, angajat în CNLR, ca urmare a susţinerii omului de afaceri Maricel Păcuraru, a negociat cu Ionuţ Marius Marinescu modificarea temporară a clauzelor contractului respectiv, fiind încheiat un proces-verbal de negociere a clauzelor. În documentul respectiv se menţionează că persoanele între care s-au purtat negocierile au fost Marinescu Ionuţ-Marius, în calitate de reprezentant al firmei beneficiare şi Gheorghe Benea, director general al C.N. Loteria Română SA.

"În realitate semnătura atribuită lui Gheorghe Benea îi aparţine inculpatului Ovidiu Rîpanu (delegat doar să conducă Serviciul achiziţii), care a negociat şi a semnat în locul directorului general, fără o delegare în acest sens. Aceasta, în condiţiile în care, singurul în drept să reprezinte compania conform Legii 31/1990 era directorul general, împrejurare legală cunoscută de cei doi negociatori", susţin procurorii. Deşi ştiau că încalcă prevederile Legii 31/1990 şi ale OUG 159/1999, inculpaţii Ovidiu Rîpanu şi Ionuţ Marius Marinescu au convenit transformarea contractului de comision în unul de achiziţie de bunuri. "Astfel, inculpatul Ovidiu Rîpanu şi-a asumat fără drept, în numele CNLR, în schimbul unor beneficii aparente sau derizorii pentru compania naţională, obligaţii păguboase şi riscuri comerciale", se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Conform documentului citat, a fost convenit ca CNLR să plătească anticipat 120.000 de cartele telefonice prepay şi 600.000 de cartele telefonice scratch, de valori diferite pe care urma să le vândă, suportând şi costurile de transport către agenţiile loto. Practic, în acest mod, CNLR credita afacerea şi pe SC Form Trade SRL, îşi indisponibiliza resurse financiare şi îşi asuma riscul de a nu vinde bunurile achiziţionate, mai spun procurorii.

În 4 mai 2009, Ovidiu Rîpanu, în calitate de şef al Serviciului de achiziţii din CNLR, a comandat cartele telefonice prepay şi scratch, conform celor negociate (deşi procesul verbal de negociere nu putea produce vreun efect juridic), apoi a certificat nelegal din punct de vedere al "realităţii, regularităriţii şi legalităţii", factura emisă de SC Form Trade SRL.

Anchetatorii susţin că, ulterior, Rîpanu i-a determinat pe alţi angajaţi ai CNLR ca, din culpă sau fără vinovăţie, să avizeze ori să dispună plata, provocând companiei naţionale un prejudiciu de 25.484.106,16 de lei, aproximativ 5,66 milioane de euro

"Ca urmare a înţelegerii frauduloase cu inculpatul Ovidiu Rîpanu, cartelele scratch au fost achiziţionate de inculpatul Ionuţ Marius Marinescu (prin firmele sale Form Trade SRL şi TGV Holding SRL) de la o societate controlată de primul (Dynamic Solution SRL, în prezent radiată) şi de la o firmă controlată de Maricel Păcuraru (Perfect Tour SRL). Toate cartelele telefonice scratch erau marca Pelegrin, procurate de Dynamic Solution SRL şi Perfect Tour SRL de la Global Network System SRL, controlată tot de Maricel Păcuraru (prin interpusul Bertalan Emil)", se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit documentului citat, banii obţinuţi din infracţiune au fost spălaţi prin tranzacţii bancare succesive, pe două circuite financiare. Astfel, prin circuitul financiar CN Loteria Română SA→Form Trade SRL→Perfect Tour SRL→ Grup Financiar IFN SA→Pronova SRL/Pronova 2005 SRL/Invest Imobiliare SRL/Global Network System SRL au fost "spălaţi " 20.152.353 de lei, beneficiar real fiind Maricel Păcuraru, iar prin circuitul financiar CN Loteria Română SA→Form Trade SRL→TGV Holding SRL→ Dynamic Solution SRL→Global Network System SRL au fost "spălaţi" 4.500.000 de lei, beneficiari reali fiind Ionuţ Marius Marinescu şi Ovidiu Rîpanu.

"În cauză s-a reţinut că operaţiunile bancare desfăşurate erau menite a ascunde beneficiarii reali, precum şi adevărata natură a provenienţei banilor, cunoscând că provin din săvârşirea unei infracţiuni care a prejudiciat CN Loteria Română SA. Tranzacţiile bancare nu au o justificare economică serioasă, reprezentând în special «acordări de credite» (fără garanţii, fără perspectiva recuperării banilor etc.)", se menţionează în documentul citat.

Procurorii DNA îl acuză pe Gheorghe Benea, director general al CNLR în perioada 2009 - 2012, că deşi a aflat despre fraudele comise în companie, contrar atribuţiilor de serviciu, nu a informat consiliul de administraţie şi nu a făcut demersuri de anulare a procesului verbal de negociere prin care se intenţiona modificarea contractului de comision, precum şi a plăţii către SC Form Trade SRL.

De asemenea, Benea ar fi dezinformat Ministerul Finanţelor Publice cu privire la cele petrecute şi "a iniţiat măsuri de ascundere a fraudei şi a prejudiciului (darea în consum intern a cartelelor telefonice sau oferirea lor drept premiu câştigătorilor la jocurile loto pentru a nu risca revocarea din funcţia de director general, acceptând totodată faptul că asigură astfel un folos necuvenit SC Form Trade SRL şi că-i protejează pe făptuitori de tragerea la răspundere penală".

În cauză, CN Loteria Română SA s-a constituit parte civilă.

Pentru a recupera prejudiciul cauzat CN Loteria Română SA au fost dispuse măsuri asiguratorii prin indisponibilizarea bunurilor imobile, a sumelor din conturi bancare şi, după caz, a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute la diverse societăţi comerciale ce aparţin omului de afaceri Maricel Păcuraru, lui Ovidiu Rîpanu, Ionuţ Marius Marinescu şi lui Emil Bertalan .

De asemenea, s-au luat măsuri asiguratorii faţă de societăţile Perfect Tour SRL, Grup Financiar IFN şi Global Network System SRL.

Totodată, procurorii anticorupţie au mai dispus poprirea sumelor datorate inculpaţilor de firmele Grup Financiar IFN SA, Pronova 2005 SRL, Pronova SRL, Invest Imobiliare SRL, aflate în prezent în insolvenţă.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

La soluţionarea cauzei, constituită ca urmare a sesizării Curţii de Conturi, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi Ministerului Finanţelor Publice.

Omul de afaceri Maricel Păcuraru a fost condamnat definitiv, în noiembrie 2014, la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar privind poliţele de asigurare pentru angajaţi, în care prejudiciul este de peste patru milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici