Fostul procuror Nastasiu: Întâlnirea Degeratu-Hayssam nu a avut loc în biroul meu

Fostul procuror Ciprian Nastasiu, cel care l-a anchetat pe Omar Hayssam, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu în biroul său a avut loc întâlnirea dintre sirian şi consilierul Constantin Degeratu, a căror discuţie a fost înregistrată şi despre care Traian Băsescu a susţinut că este ilegală.

102 afișări
Imaginea articolului Fostul procuror Nastasiu: Întâlnirea Degeratu-Hayssam nu a avut loc în biroul meu

Omar Hayssam (Imagine: Mediafax Foto/Bogdan Maran)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la GDS, că înregistrarea discuţiei Degeratu-Hayssam, a cărei stenogramă a apărut recent în presă, este ilegală şi a fost făcută în biroul unui procuror.

"Eu pot să vă spun numai atât: Că întâlnirea nu a avut loc în biroul meu", a declarat Ciprian Nastasiu, în prezent avocat.

Întrebat cum comentează totuşi situaţia prezentată de preşedintele României, Ciprian Nastasiu, fost adjunct la DIICOT, a arătat că nu vrea să comenteze.

"Au şi trecut patru ani de atunci. Eu nu mai sunt acolo, e un joc care mie îmi scapă de data asta... Să fiu aruncat iar în faţă nu ştiu, nu ştiu ce se întâmplă acolo", a spus Nastasiu.

Consilierul Constantin Degeratu a fost invitat, în data de 9 septembrie 2005, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată, unde a fost adus şi arestatul Omar Hayssam, cercetat pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak. Cei doi au avut o discuţie într-un birou al unui procuror, însă anchetatorul nu a participat.

Traian Băsescu a afirmat, marţi, că înregistrarea discuţiei Degeratu-Hayssam, a cărei stenogramă a apărut recent în presă, este ilegală şi a fost făcută în biroul unui procuror, subliniind că Degeratu "nu confirmă" multe dintre elementele apărute în stenogramă. "Trebuia să fie o discuţie secretă, pentru că arestatul vorbea despre siguranţă naţională şi vroia să se adreseze şefului statului. Nu avea voie nimeni să o înregistreze. S-a făcut verificarea. Nu există niciun mandat de ascultare a acestei discuţii, care a fost dinainte anunţată la Parchet", a declarat Traian Băsescu. El a mai spus că nu are informaţii certe dacă stenograma a redat discuţia integrală dintre generalul Degeratu şi Omar Hayssam.

Procurorul care l-a trimis în judecată pe Omar Hayssam a fost Ciprian Nastasiu, care l-a acuzat pe sirian de implicare în răpirea jurnaliştilor români în Irak. Procurorul Nastasiu şi-a dat demisia din magistratură, în octombrie 2008 (anterior Hayssam fusese eliberat din arest de magistraţii români, el reuşind să fugă în Siria, unde se află arestat-n.r.).

Instanţa nu a emis niciun fel de autorizaţie privind interceptarea ambientală sau de altă natură a consilierului prezidenţial Constantin Degeratu în cauza Omar Hayssam, au informat, pentru MEDIAFAX, surse din Curtea de Apel Bucureşti, instanţa competentă a emite autorizaţii în acest caz.

De altfel, nici avocaţii lui Omar Hayssam nu cunosc să existe vreo interceptare la dosarele în care este judecat sirianul vizându-l pe consilierului de stat la Departamentul Securităţii Naţionale, Constantin Degeratu.

Dacă a fost realizată înregistrarea, potrivit procedurilor, ar fi trebuit să fie făcută fie cu acordul celor doi, fie cu mandat de la judecător, singurul abilitat de lege a emite o astfel de autorizare.

Surse oficiale susţin că judecătorii nu au emis o astfel de autorizare, iar la dosarele din instanţă nu sunt ataşate transcrieri ale unor eventuale interceptări provizorii. Mai mult, DIICOT nu are o astfel de interceptare/transcriere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici