Fostul şef al Poliţiei Cluj, Ion Mircea Rus, reţinut de procurorii DNA. Şi alţi comisari, reţinuţi

Fostul şef al Poliţiei Cluj, Ion Mircea Rus, a fost reţinut, joi, de procurorii DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu. De asemenea, în acelaşi dosar au fost reţinuţi şi adjunctul IPJ Cluj, Daniel Dorin Graur, precum şi comisarul Elek Marton, şeful Poliţiei Dej.

17407 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al Poliţiei Cluj, Ion Mircea Rus, reţinut de procurorii DNA. Şi alţi comisari, reţinuţi

Fostul şef al Poliţiei Cluj, Ion Mircea Rus, reţinut de procurorii DNA. Şi alţi comisari, reţinuţi

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Cluj au dispus joi începerea urmăririi penale in personam şi reţinerea pentru 24 de ore, a comisarului şef de poliţie, la data faptei şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, Ion Mircea Rus, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a lui Daniel Sorin Graur, comisar şef de poliţie, adjunct al Şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a Ioanei Paula Bob, comisar şef de poliţie, şefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi a lui Elek Marton, comisar şef de poliţie, Şef al Poliţiei Municipiului Dej cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, purtare abuzivă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

„În perioada mai - iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, în calitatea menţionată mai sus, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliţiei Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obţinerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcţiei pentru care a fost împuternicit cât şi nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcţie de conducere. În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat şi de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare şi de împuternicire în funcţie, cunoscând caracterul nelegal al acestora”, spun procurorii DNA.

În plus, potrivit DNA, în intervalul iunie - septembrie 2022, Elek Marton, în calitate de şef al Poliţiei Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofiţerului de serviciu din subordine, să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă şi duminică, cu motivaţia că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condiţiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă.

„Consecinţele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliţie urmată de obţinerea de către suspectul Marton Elek a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate)”, potrivit DNA.

Apoi, în intervalul august 2020 - septembrie 2022, Elek Marton, în repetate rânduri, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Dej şi din cadrul Secţiei Rurală de Poliţie Dej, potrivit procurorilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
dna,
mircea rus,
poliţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici