Fostul subsecretar de stat Toma Rus, reclamat de ANI la Parchet

Fostul subsecretar de stat în Ministerul de Interne Toma Vasile Rus a fost reclamat pentru fals în declaraţii la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca de Agenţia Naţională de Integritate, întrucât ar fi omis să treacă în declaraţia de avere anumite date, iar altele ar fi menţionate incorect.

320 afișări
Imaginea articolului Fostul subsecretar de stat Toma Rus, reclamat de ANI la Parchet

Fostul subsecretar de stat Toma Rus, reclamat de ANI la Parchet (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Conform datelor ANI, Toma Rus a trecut în declaraţiile de avere în principal venituri mai mari decât cele pe care le-a încasat în realitate. Situaţia se schimbă însă atunci când vine vorba despre veniturile soţiei, Toma Rus declarând, în 2008, că în anul anterior aceasta a încasat de circa zece ori mai puţini bani decât a obţinut în realitate. O altă problemă identificată de ANI în declaraţia de avere a lui Rus vizează două maşini, care apar în documentul depus în 2005, dar dispar, progresiv, fără a apărea la rubrica ce cuprinde bunurile vândute.

ANI susţine, într-un comunicat de presă de miercuri, că investigaţia în cazul lui Toma Rus a pornit, în martie 2009, de la o sesizare a Asociaţiei 22 Decembrie din Baia Mare.

În urma verificărilor, inspectorii de integritate au constatat, conform comunicatului, că fostul subsecretar de stat în MAI a trecut în declaraţiile de avere depuse periodic, din 2005 până în 2009, "date ce nu corespund realităţii", informaţiile din documente fiind incomplete şi inexacte.

Astfel, într-o declaraţie depusă în 1 noiembrie 2004, Rus a scris că are două maşini, un Opel Vectra din 1994, dobândit în 1997, şi un Audi A4 din 2002 dobândit în 2003. Ulterior, în declaraţia de avere din 25 aprilie 2005, Rus trece o singură maşină, şi acela la rubrica ce ar trebui să conţină bunurile vândute. Rus nu precizează care dintre cele două maşini a fost vândută şi nici ce s-a întâmplat cu a doua, întrucât în declaraţia de avere din 5 octombrie 2005 nu mai apare niciun autoturism.

În legătură cu banii câştigaţi, Rus a declarat, în 22 ianuarie 2009, că în anul anterior a obţinut un venit de 91.345 de lei, în realitate el câştigând doar 88.008 lei.

Alte informaţii inexacte scrise de Rus se referă la banii obţinuţi din "cedarea folosinţei bunurilor". Astfel, în declaraţia aferentă anului fiscal 2004, acesta declară suma de 45.000 lei, când în realitate a obţinut 20.561 de lei, în cea aferentă anului fiscal 2006 declară suma de 20.620 lei când, în realitate, a obţinut 15.465 de lei iar în cea aferentă anului fiscal 2008, acesta declară suma de 61.484 lei când, în realitate, a obţinut doar 46.113 lei

Atunci când vine vorba despre veniturile soţiei, Rus afirmă, în declaraţia de avere din martie 2007, că aceasta a câştigat 208.506 lei, când în realitate a obţinut doar 178.000 de lei, iar în cea din septembrie suma de 31.705 lei, când, în realitate, soţia sa a realizat un venit de 248.221 de lei.

"În concluzie, deşi avea obligaţia legală, domnul Rus Toma Vasile nu a menţionat sau a menţionat eronat în declaraţiile de avere veniturile şi bunurile deţinute sau realizate împreună cu familia sa, precum şi interesele. Deoarece aspectele prezentate constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul Rus Toma Vasile a infracţiunii de fals în declaraţii, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca", se arată în comunicatul ANI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici