Video Se cer demisii în cazul celor 2000 de muncitori care au aglomerat Aeroportul Cluj. Ce zice Ordonanţa militară 7 despre zborurile sezonierilor

Aproape 2.000 de persoane din judeţe din Transilvania şi Moldova au venit, joi, în parcarea din faţa Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj pentru a pleca cu curse charter spre Germania, la muncă în agricultură. Ordonanţa militară 7, adoptată pe 4 aprilie, permite zborurile sezonierilor

47864 afișări

 CJ Cluj cere demisia sau demiterea directorului Aeroportului, după aglomeraţia din aerogară

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj cere demisia sau demiterea directorului Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, acuzându-l că nu a anunţat nicio autoritate despre cursele aeriene cu muncitori spre Germania.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Valentin Jucan, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că pentru gestionarea unui flux de 2.000 de pasageri trebuiau să fie transmis informaţii din timp.

„CJ Cluj nu a fost informat că, joi, un număr 13 curse aeriene cu peste 2.000 de pasageri vor decola de pe Aeroportul Cluj. Nici Prefectura Cluj, nici prefectul sau DSP nu au fost informaţi şi, din câte ştim, nici firma care administrează parcarea nu ştia nimic. Directorul aeroportului, David Ciceo, trebuia să informeze autorităţile şi să spună că vor avea 2.000 de oameni şi ce măsuri de organizare trebuie luate. Firma care se ocupă de parcare trebuia să dezinfecteze locul pentru 2.000 de oameni deoarece, pentru un flux atât de mare de pasageri, trebuiau să fie transmise informaţii din timp. CJ Cluj cere demisia directorului Ciceo şi solicităm organelor abilitate să declanşeze o anchetă şi să-l demită”, a spus Jucan.

Potrivit acestuia, pentru o acţiune nu atât de gravă ca cea de joi de pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj a fost demis din funcţie directorul Aeroportului Bucureşti-Otopeni.

Valentin Jucan a explicat că autocarele care au ajuns, joi, cu pasageri la aeroportul clujean i-au adus amestecaţi, pentru curse diferite, astfel că trebuia întocmit un plan în prealabil cu transportatorul.

„Programul acestor zboruri se ştia din timp, nu sunt curse de autogară. Se ştia câţi pasageri sunt”, a mai spus purtătorul de cuvânt al CJ Cluj.

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj se află în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

Tătaru: Mi-e greu să cred că Germania primeşte 10.000 de muncitori

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune despre situaţia de la Cluj că îi este greu să creadă că Germania „primeşte 10.000 de muncitori deodată”, în condiţiile în care România este şi ea un focar.

Întrebat despre informaţiile potrivit cărora mii de oameni s-au adunat în faţa Aeroportului din Cluj-Napoca pentru a pleca la muncă în Germania, Tătaru a răspuns: „În orice moment avem foarte multe informaţii. Mi-e greu să cred că Germania primeşte 10.000 de oameni deodată, în condiţiile în care România este şi ea un focar”.

Directorul Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în cursul zilei sunt prevăzute 12 curse care pleacă spre destinaţii din Germania - Berlin, Baden-Baden/ Karlsruhe şi Dusseldorf.

În jur de 2000 de persoane au aşteaptat pe aeroportul din Cluj plecarea cu 12 curse charter, la muncă, în Germania

„De pe aeroportul clujean pleacă joi 12 curse charter spre spre destinaţii din Germania - Berlin, Baden-Baden/ Karlsruhe, Dusseldorf. Deşi primul zbor a plecat la ora 13, organizatorii care duc muncitori din judeţe din Transilvania şi Moldova la muncă în agricultură i-au adus pe aceştia de dimineaţă. Iar oamenii stau în parcarea din faţa aeroportului, este vorba de aproximativ 1800 de persoane”, a spus Ciceo.

Conducerea aeroportului a cerut sprijinul Prefecturii, Jandarmeriei şi Poliţiei pentru gestionarea situaţiei. Alte curse charter spre Germania cu muncitori sunt programate să plece sâmbătă şi duminică.  Zborurile de joi sunt programate până la ora 21. 

Ordonanţa militară 7 permite  zborurile

De altfel, Ordonanţa militară 7, adoptată pe 4 aprilie, permite zborurile sezonierilor:

Articolul 10: (1) Sunt permise zborurile efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul sanitar şi al asistenţei sociale.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici