FOTO Condiţiile meteo amână premiera mondială pentru alpiniştii Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan

Condiţiile meteo amână momentul începerii ascensiunii pentru alpiniştii români Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan, care vor să realizeze o nouă premieră mondială în Himalaya, au anunţat aceştia pe un site de socializare.

129 afișări
Imaginea articolului FOTO Condiţiile meteo amână premiera mondială pentru alpiniştii Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan

Condiţiile meteo amână premiera mondială pentru alpiniştii Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan

Alpinistul Vlad Căpuşan a anunţat, miercuri, pe contul său de Facebook, că va fi amânată ascensiunea pe muntele Pumori, înaltă de 7.161 de metri, din cauza condiţiilor meteo.

„Având în vedere condiţiile meteo în schimbare, am decis să cobor din tabăra de bază şi să mă aclimatizez şi mai bine, alergând prin Khumbu. (...) Mă simt excelent la înălţime, iar cu fiecare pas îmi dau seama de frumuseţea şi potenţialul acestui loc. Să alergi în Khumbu e una dintre cele mai frumoase experienţe posibile, aici nu există presiune, cronometru sau linii de sosire. E bucuria pură a mişcării şi a depăşirii limitelor personale. Suntem înconjuraţi de cei mai înalţi munţi ai planetei, iar fiecare moment e o binecuvântare de la Domnul".

Vlad Căpuşan a mai arătat că alpinistul arădean Torok Zsolt a decis să rămână în tabăra de bază Pumori, unde se reface după o răceală.

„Zsolt a hotărât să rămână în Pumori Base Camp, urmând să se refacă după răceala care l-a prins la altitudine. Acum se simte tot mai bine".

Cei doi alpinişti români mai spun că aşteaptă vremea bună pentru a începe ascensiunea finală în faţa sudică a muntelui Pumori.

Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan, au realizat, anul trecut, o premieră mondială în Himalaya, iar în 18 aprilie au plecat în aceeaşi zonă, de unde vor urca pe unul dintre cei mai complicaţi munţi, Pumori, înalt de 7.161 de metri, aflat la circa opt kilometri de Everest.

Cei doi vor aborda o linie nouă, în premieră mondială care este „o misiune grea, dar nu şi imposibilă", după cum a spus Torok Zsolt.

În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya, în trei dintre expediţii fiind însoţit de Vlad Căpuşan.

În 2016, Torok Zsolt a reuşit, în premieră mondială, alături de Vlad Căpuşan, să fie primii oameni care au urcat pe un vârf extrem de dificil fără niciun pic de sprijin dinspre tabara de bază şi fără nicio altă legatură cu lumea din exterior.

Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003. Ascensiunea este considerată de către oficialităţile din Nepal, o realizare istorică.

Zsolt Torok si Vlad Capuşan au urcat pe vârful Peak 5 în condiţii meteo extrem de dificile, cu temperaturi mai mici de -30 de grade C.

În 2013, Torok Zsolt a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinşti români la nivel mondial, realzator al mai multor premiere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici