Video FOTO Paramedici SMURD, trimişi în concediu de un primar din Iaşi, pentru că s-a defectat autospeciala. Reacţiile localnicilor:„Eu am 64 de ani, cad jos, până vine Iaşul, eu am murit”

Paramedicii unei substaţii SMURD din Iaşi au fost trimişi forţat în concediu de odihnă, decizia primarului din Podu Iloaiei venind după ce autospeciala de intervenţii s-a defectat şi, în plus, nu ar exista bani pentru plata salariilor angajaţilor substaţiei de salvare decât până în luna iulie.

1452 afișări

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

Potrivit unui document emis de Primăria din Podu Iloaiei, paramedicilor li se solicită să intre în concediu pentru că nu au „obiect de activitate” cât timp autospeciala are probleme tehnice.

„Solicităm ca pe perioada problemelor tehnice ale maşinii să depuneţi cereri de concediu a echipajului EPA SMURD Podu Iloaiei deoarece nu aveţi obiect de activitate”, se arată în documentul emis de Primărie.

Cei 12 membri ai echipajului SMURD Podu Iloaiei trimişi în concediu de primarul din localitate susţin că, de fapt, primarul urmăreşte desfinţarea substaţiei SMURD şi au refuzat să intre în concediu

„Nu are bani să ne plătească. Nu sunt bani. Nu ar legal să fim plătiţi pentru perioada în care stăm acasă. Este legal să avem concediu de odihnă obligatoriu pe perioada asta?”, se întrebă una dintre angajatele substaţiei SMURD.

Autospeciala de intervenţie s-a defectat la sfârşitul săptămânii trecute şi de atunci se aşteaptă bani pentru reparaţii.

Potrivit reprezentanţilor staţiei, ar fi nevoie de o sumă de aproximativ 7.000 de lei, bani pe care Primăria din Podu Iloaiei nu este dispusă să îi plătească. Singura şansă ar fi, la fel ca de fiecare dată, ca finanţarea să vină de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin SMURD Iaşi.

 

„Acolo ne este speranţa, alta nu avem. Dacă nu vin nici de acolo bani, probabil o să fim acasă disponibilizaţi. Şi aşa suntem în concediu cu plată 75% până când se repară maşina”, a declarant presei un alt membru al echipajului.

Zilnic, substaţia SMURD Podu Iloaiei au avut între 4 şi 8 cazuri, care acum, vor trebui preluate de staţia de la Iaşi.

Până vine Iaşul, dacă intră în stop cardiorespirator şi noi nu putem interveni, şansele sunt foarte mici”, spun cei de la Podu Iloaiei.

În ultimele 24 de ore, paramedicii SMURD Podu Iloaiei au trebuit să intervină în cazul unui accident rutier fără să poată să se deplaseze cu maşina.

„Am luat rucsacul si am plecat să dăm primul ajutor, am stat cu pacienţii în stradă până a venit Iaşul şi a durat 25 de minute. Noi în 5minue îi urcam în maşină şi plecam spre Iaşi”, a mai spus un paramedic.

Şoferii care conduceau autospeciala defectă spun le e frică să plece la intervenţie cu maşina aşa cum este ea acum.

„Este o maşină de situaţii de urgenţă, nu poţi să pleci la o solicitare când ea tremură toată, intră greu în viteză, se aud zgomote ciudate din motor. Mi-e frică să plec la solicitare, nu pentru mine, ci pentru persoana pe care ar trebui să o salvez. Să rămân pe undeva prin pădure pe la Mădârjac, cu pacientul în comă sau să rămân în pană până vin ajutoare, ar fi trist pentru pacient”, spune unul dintre şoferi.

Paramedicii din Podul Iloaiei au avut miercuri o întâlnire cu primarul, dar nu s-a putut ajunge la o înţelegere.

Potrivit primarului din localitate, bugetul nu mai poate susţine salariile celor 12 paramedici, deoarece într-un an, Primăria Podu Iloaiei scoate din visterie aproximativ 300.000 de lei pentru salariile acestora.

„Maşina are zece ani, e un pericol public pot să spun şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. Ea s-a defectat în ianuarie, a fost reparată, s-au cheltuit 139 sau 140 de milioane vechi, acum este iar defectă. Le-a propus salariaţilor să intre în concediu pe perioada până va fi reparată. A fost făcută solicitarea pentru a fi reparată, aşteptăm răspunsul. Vom face demersuri şi la domnul Arafat, aşteptăm răspunsuri. Concluzia este că ei vor sta în concediu câteva zile. Pe viitor nu vom mai putea susţine salariile. (…)Legal nu îi pot plăti, maşina este defectă. Legal şi moral nu am cum să îi plătesc. Va veni Curtea de Conturi şi va imputa aceste sume. Lucrăm după lege, nu după ce îşi doresc unii salariaţi”, a declarat Constantin Istrate, primarul din Podu Iloaiei.

Acesta susţine că serviciul SMURD este necesar, dar că primăria nu poate suporta aceste cheltuieli decât până în luna iulie a acestui an.

Medicul UPU-SMURD, Diana Cimpoeşu a declarat, la rândul său, că Primăria din Podu Iloaiei ar trebui să susţină doar salariile.

„Toată partea de susţinere financiară a maşinii este făcută prin fonduri ale SMURD, prin UPU SMURD Iaşi, adică tot ce înseamnă materiale sanitare, câteva medicamente, combustibilul şi întreţinerea maşini. Toată întreţinerea maşinii este făcută din bugetul de stat, de la Ministerul Sănătăţii. Tot ceea ce plăteşte primăria este locaţia şi salariile. În urmă cu o lună am fost anunţati de către primărie că are în vedere suspendarea activităţii, nemaiputând susţine aceşti angajaţi. Am discutat ce soluţii avem. Mergem către pregătirea unui echipaj al ISU, dar asta înseamnă posturi în structură, oameni noi – selectaţi, formaţi. Cei care lucrează în momentul acesta la echipajul Podu Iloaiei sunt oameni cu experienţă, marea lor majoritate au experienţă de 9 ani, au făcut mai mult de 4000 de intervenţii în această perioadă”, a declarat prof.univ. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD Iaşi

Şi localnicii sunt speriaţi şi spun că SMURD-ul nu ar trebui desfiinţat, pentru că astfel nu ar mai avea cine să îi ajute.

„Să nu se desfiinţeze! Şi aşa nu avem nimic, spital nu avem, suntem vai de capul nostru. E jale. Ar trebui să meargă în continuare SMURD-ul. Până vine Iaşul durează prea mult. Ieri a făcut un om epilepsie la farmacie, a durat două ore până a venit să îl ia de la Iaşi”, spune o localnică.

„Cum să nu fie SMURD? Eu am 64 de ani, cad jos, până vine Iaşul, până ajunge, eu am murit”, a spus o altă femeie.

Anul trecut SMURD Podu Iloaiei a avut 740 de intervenţii.

În prezent, în judeţul Iaşi mai sunt alte patru substaţii ale SMURD, însă toate sunt în subordinea ISU - SMURD. Doar paramedicii de la SMURD Podu Iloaiei sunt angajaţi ai primăriei din localitate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici