FOTO Urmaşii unei victime a Mineriadei, audiaţi la parchet: Cerem daune morale şi materiale

Două femei al căror tată ar fi avut de suferit în timpul Mineriadei din 1990 au mers, vineri, la Parchetul General, fiind chemate de procurorii militari care le-au înştiinţat că cercetările se apropie de final. Femeile spun că se vor constitui părţi civile şi vor cere daune materiale şi morale.

806 afișări
Imaginea articolului FOTO Urmaşii unei victime a Mineriadei, audiaţi la parchet: Cerem daune morale şi materiale

FOTO Urmaşii unei victime a Mineriadei, audiaţi la parchet: Cerem daune morale şi materiale

"Sunt fiica unui domn care a suferit în timpul Mineriadei. Ne constituim parte civilă în dosar, eu şi surorile mele. Cerem şi daune morale şi materiale. Nu ne-am gândit cât, trebuie să analizăm. Ni s-a explicat faptul că s-a redeschis acest dosar şi că urmează să fie judecaţi. Tatăl meu a fost bătut, a fost maltratat, a fugit din ţară din cauza fricii. Ne-a lăsat o perioadă, timp de un an de zile practic ne-a părăsit. A plecat în Franţa pentru a nu fi maltratat în continuare. În discuţiile cu tatăl meu îmi povestea că îşi aduce aminte că la un moment dat a fost dezbrăcat şi pus pe scaun, legat de mâini şi de picioare, bătut la tălpi şi ameninţat că i se vor scoate dinţii dacă nu spune nu ştiu ce. El era cercetător ştiinţific principal în Academia Română. În Franţa a lucrat ca zugrav pentru că nu a avut altă posibilitate, trebuia să supravieţuiască. (...) Ştiu că a fost bătut, că la un moment dat a venit vânăt şi plin de sânge din stradă. Eram prea mici să conştientizăm, dar cu siguranţă a suferit foarte mult din cauza a ceea ce s-a întâmplat în 1990. A fost luat de pe stradă şi dus într-o cameră obscură şi bătut. Nu ştiu dacă erau mineri. A dat o declaraţie în 2007 la parchet. Urmează să vedem şi noi acea declaraţie", a declarat Luciana Stanciu, fiica unui bărbat care ar fi fost victimă a Mineriadei din 1990.

Femeia a venit însoţită de una dintre surorile sale. Cele două au fost chemate de procurori pentru a fi audiate şi pentru a li se aduce la cunoştinţă că cercetările sunt aproape de final. Si fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost citat vineri de procurorii militari pentru audieri, el fiind cercetat în dosar.

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, dar şi fostul premier Petre Roman, precum şi Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu şi alte persoane au fost inculpate în dosarul Mineriadei din 1990, au anunţat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 23 decembrie.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici