Francezii ne promovează scriitorii şi scriitoarele. ”Comoara” literaturii româneşti, pe o străduţă din Paris

  • Francezii promovează autorii români, mulţi dintre ei fiind uitaţi la noi, sau nu mai sunt la fel de promovaţi.
  • În cartierul Saint-Germain-des-Prés, lângă Café de Flore, se află celebra librărie, L'Écume des Pages. Iar în vitrină stau, mândre, volume ale unor români cu condei, printre Care Cioran, Cărtărescu, Voronca, Adamesteanu şi Rebreanu.
920 afișări
Imaginea articolului Francezii ne promovează scriitorii şi scriitoarele. ”Comoara” literaturii româneşti, pe o străduţă din Paris

FOTO Luca Niculescu/Facebook

Deşi noi tindem să fim mai entuziasmaţi de autori străini şi să-i pierdem din vedere pe cei autohtoni, francezii sunt încântaţi de greii literaturii române şi aleg să pună în valoare operele acestora. Surprins de acest fapt a fost şi Luca Niculescu, ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar în Franţa, care relatează pe Facebook „întâlnirea” cu vitrina decorată cu opere inedite.
 
„O descoperire foarte frumoasă într-o duminică pariziană ploioasă. (...)  Şi azi văd că vitrina principala a librăriei este decorata toată cu operele unor autori români. Cioran stă lângă Mircea Cartarescu (care are şi o fotografie în interiorul librăriei), Ionesco lângă Eliade, Benjamin Fondane lângă Ilarie Voronca si Florina Ilis, Liviu Rebreanu lângă Mihail Sebastian şi Gabriela Adamesteanu, Camil Petrescu lângă Panait Istrati si Norman Manea. Sau, la fel, pus in evidenţă, un roman recent al lui Catalin Pavel - Arheologia iubirii, alaturi de un volum de teatru al lui Matéi Visniec. Sunt zeci de titluri: autori clasici sau contemporani, traduceri recente, poezie, proză, eseistică, istorie. 
 
Am călcat evident pragul şi i-am întrebat pe tinerii librari cum de le-a venit ideea. (...) «Ne place mult literatura română şi ne gândeam de ceva vreme să o punem în valoare. Sperăm că o să vă placă şi dumneavoastră », m-a îndemnat unul dintre tineri, zâmbind sub masca. 
 
„Operaţiunea de promovare în vitrină a scriitorilor români va mai dura cam doua săptămâni. Şi, din cate mi-au spus, este un succes, volumele se vând bine. Deci nu pot decât să le mulţumesc pentru iniţiativă”, mai scrie Niculescu, pe pagina de Facebook. 
 
â

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici