Franks: Sistemul clawback din sănătate nu a funcţionat bine. Coplata trebuie aplicată cât mai rapid

Guvernul trebuie să renunţe la sistemul clawback din sistemul santar şi să vină cu o altă versiune de taxare, iar propunerea privind mecanismului de coplată trebuie să intre în vigoare cât mai curând, a declarat pentru MEDIAFAX Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România.

860 afișări
Imaginea articolului Franks: Sistemul clawback din sănătate nu a funcţionat bine. Coplata trebuie aplicată cât mai rapid

Franks: Sistemul clawback din sănătate nu a funcţionat bine. Coplata trebuie aplicată cât mai rapid (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Există o propunere de coplată pentru anumite persoane şi servicii medicale, aflată în curs de aprobare şi care trebuie să intre în vigoare. De asemenea, sistemul clawback, prin care s-a dorit suplimentarea veniturilor la buget, nu a funcţionat foarte bine, astfel că Guvernul trebuie să se mişte repede şi să vină cu o nouă versiune de taxare", a spus Franks.

Oficialul FMI declarase anterior într-o conferinţă de presă că sectorul sanitar este "destul de bolnav" întrucât cererile din sistem sunt mai mari decât resursele alocate.

"Aceste resurse puţine sunt ineficient cheltuite privându-i pe cei mai nevoiaşi. Este nevoie de o reformă comprehensivă în sistemul de sănătate. În următoarele luni, Guvernul va face o reformă, atât pe partea de venituri, cât şi pe cheltuieli", a spus Franks.

Sistemul clawback, introdus la finele anului 2009, prevede că toţi producătorii de medicamente trebuie să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu o sumă reprezentând între 5% şi 11% din veniturile realizate din vânzarea produselor.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România susţine că taxa clawback este injustă, ineficientă şi nu rezolvă problemele din sistemul sanitar.

Totodată, Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să introducă sistemul de coplată pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilor de la plată să nu depăşească un nivel de 40% dintre pacienţi.

Proiectul de lege privind coplata în sistemul medical a fost aprobat de Guvern în noiembrie 2010, a trecut de Senat şi se află în dezbatere la Camera Deputaţilor.

Potrivit proiectului, contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an, astfel că pacienţii vor plăti consultaţii, investigaţii, spitalizarea până la o sumă cumulată a bonurilor de 600 lei. Peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările vor fi gratuite.

În medicina primară, coplata pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor plătite separat va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi plătită cu 10 lei, iar consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru va fi taxată cu 20 lei.

De asemenea, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va presupune o taxă de 20 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici