FSLI: Nu semnăm niciun document cu Guvernul Tăriceanu

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, marţi, la ieşirea de la Guvern, că nu va semna niciun document cu actualul Executiv din partea federaţiei pe care o reprezintă.

23 afișări
Imaginea articolului FSLI: Nu semnăm niciun document cu Guvernul Tăriceanu

FSLI: Nu semnăm niciun document cu Guvernul Tăriceanu (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit lui Aurel Cornea, discuţia cu confederaţiile sindicale de la Guvern continuă, însă majoritatea reprezentaţnilor sindicali au acelaşi punct de vedere.

"Actualului Guvern în două săptămâni îi expiră mandatul. Aşteptăm ca legea să fie elaborată de noul Guvern. Noi suntem acum în situaţia în care întocmim dosarul pentru a contesta şi noua Ordonanţă de Urgenţă. Legea unică a salarizării în sistemul bugetar nu este acum o prioritate pentru noi", a declarat preşedintele FSLI, precizând însă că este de acord cu principiile pe baza cărora ar trebui să fie elaborată legea.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a sesizat din nou Avocatul Poporului cerând să atace Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului aprobată în urmă cu o zi prin care s-a decis majorarea graduală a salariilor cadrelor didactice cu până la 28 la sută.

FSLI a solicitat Avocatului Poporului, pentru a doua oară în decurs de mai puţin de două săptămâni, să atace la Curtea Constituţională şi Ordonanţa de Urgenţă adoptată luni de Guvern, apreciind că aceasta este "vădit neconstituţională".

Conducerea FSLI susţine că se va adresa instanţelor de judecată pentru anularea acestui act "abuziv şi ilegal", întrucât aceasta ar conduce la inversarea valorilor în sistemul de învăţământ.

În opinia preşedintelui FSLI, Aurel Cornea, este inacceptabil ca prin "majorarea progresivă" propusă de Guvern un cadru didactic debutant să aibă un salariu mai mare decât un profesor cu gradul didactic I şi peste 10 ani vechime în învăţământ.

Cornea consideră că atitudinea din ultima perioadă a Guvernului Tăriceanu faţă de legea de majorare a salariilor personalului didactic denotă că "avem de-a face cu o autoritate publică complet debusolată şi derutată".

Sindicaliştii din educaţie au organizat, luni, o grevă de avertisment de două ore şi un pichet la sediul Parlamentului, cerând aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice. Cele patru federaţii au anunţat că vor intra în grevă generală pe termen nelimitat din 18 noiembrie.

Guvernul a decis, luni, prin ordonanţă de urgenţă, ca salariile profesorilor să fie majorate gradual cu până la 28%, de cele mai mari creşteri în procente urmând să beneficieze în principal cadrele didactice cu venituri reduse. Majorarea salarială va fi efectuată în două etape, respectiv de la 1 martie şi 1 septembrie 2009.

Salariile profesorilor vor fi majorate între 3%, în cazul cadrelor didactice din sistemul preuniversitar cu venituri ridicate, şi 28%, pentru personalul cu salarii pornind de la 630 lei, o treime din bani urmând să fie acordaţi în luna martie, iar două treimi din sumă în luna septembrie 2009.

Executivul a arătat că noua ordonanţă abrogă dispoziţiile OU de prorogare a termenului de majorare a salariilor cu 50%. Actul normativ aprobat luni prevede că, la data intrării în vigoare, se abrogă articolul 1 din OU 136/2008 privind stabilirea unor măsuri pentru salarizarea personalului din învăţământ în 2008.

Executivul a decis, la 28 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.

 

Ordonanţa a fost respinsă, luni, de Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici