Fumatul, interzis în spaţii publice - Senat

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect de lege care interzice fumatul în toate spaţiile publice, agreând însă un amendament care permite fumatul în baruri, discoteci, restaurante şi alte unităţi similare mai mici de 100 metri pătraţi.

3937 afişări
Imaginea articolului Fumatul, interzis în spaţii publice - Senat

Fumatul, interzis în spaţii publice - Senat (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Conform legii iniţiate de deputatul PSD Manuela Mitrea, fumatulva fi interzis în toate spaţiile publice, inclusiv în cele de lalocul de muncă: instituţii publice locale şi centrale, instituţiieconomice, de alimentaţie, de turism, de învăţământ, sanitare,medicale, culturale, în mijloacele de transport în comun, inclusivgări şi aeroporturi, de stat sau private.

În ceea ce priveşte spaţiile cu destinaţie de loc de muncă,fumatul este permis în spaţii delimitate şi amenajate special: sănu fie spaţiu de tranzit, să fie dotat cu extinctoare, scrumiere,sisteme de ventilaţie şi să fie marcate ca fiind destinatefumatului.

Senatorii au adoptat un amendament prin care fumatuleste permis în baruri, cluburi, discoteci, restaurante şi altelocuri cu destinaţie similară, care sunt organizate exclusiv pentrufumători, care însă să nu aibă o suprafaţă mai mare de 100 metripătraţi.

Legea a fost adoptată de Senat cu 58 de voturi "pentru", 29"împotrivă" şi 15 abţineri.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea CamereiDeputaţilor, care este forul decizional.

Iniţiatorul proiectului de act normativ, deputatul ManuelaMitrea, care a participat la dezbaterile din Senat, a menţionat căinterzicerea totală a fumatului în locurile publice a produs dejaefecte pozitive acolo unde o astfel de lege a fost adoptată.

Ea a susţinut că astfel de reglementări previn apariţia şiagravarea multor boli, apără sănătatea copiilor, fără a produceefecte economice.

Deputatul social-democrat a arătat că fumatul pasiv provoacădecese premature, determină pierderi economice, este o încălcare adrepturilor constituţionale la sănătate şi la loc de muncăsănătos.

Invocând date existente la nivelul Uniunii Europene, Mitrea aafirmat că aproximativ 650.000 de cetăţeni ai Uniunii mor prematurdin cauza fumatului, iar, în anul 2008, aproximativ 13 milioane depersoane sufereau de boli asociate fumatului.

În timpul discuţiilor, senatorul PDL Iulian Urban a spus cărecent au fost făcute publice studii care arată că folosireatelefonului mobil ar putea creşte riscul unor anumite forme decancer, el întrebând, în acest sens, retoric, dacă senatorii vorveni şi cu o iniţiativă legislativă prin care să se interzicăfolosirea telefoanelor mobile. Potrivit acestuia, numărulutilizatorilor de telefoane mobile întrece numărul celor carefumează. El a subliniat că sunt multe alte lucruri care afecteazăviaţa oamenilor, cum ar fi băuturile alcoolice.

"Aceasta înseamnă, însă, că nu trebuie să intrăm într-o cursă ainterzicerii folosirii acestor alimente, acestor substanţe, acestorechipamente, pentru că putem într-o zi să ne trezim că ar trebui,printr-o lege, să ne interzicem însuşi dreptul la viaţă. Pentru căaşa este omul. De când a fost lăsat pe pământ, omul face lucruricare, din păcate, îl duc către destinaţia finală care ne aşteaptăpe toţi", a arătat senatorul PDL.

Iulian Urban a spus, pe de altă parte, că iniţiativa este bună,dar orice demers în acest sens trebuie analizat cu precauţie.

"Trebuie să ne întrebăm unde ne vom opri, pentru că, altfel,s-ar putea să ajungem ca într-una dintre cărţile acelea celebre,«Ferma animalelor», în condiţiile în care omul s-a născut liber săia decizii", a susţinut el.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a afirmat că susţine cu toatăputerea această iniţiativă, subliniind că nicotina determinădependenţă, astfel încât fumătorii au dificultăţi în a se lăsa defumat.

Senatorul PDL Tudor Udriştoiu, membru al Comisiei pentrusănătate şi medic psihiatru, a declarat, în timpul dezbaterilor, căeste fumător şi nu poate să renunţe la acest viciu. "Cea mai bunăşi curată restricţie e închiderea fabricilor de tutun, izolareafumătorilor în niscai spaţii închise de-adevăratelea până când numai fumează, eventual cu nişte pedepse", a declarat, în glumă,democrat-liberalul. Continuând în aceeaşi notă ironică, el a spuscă o astfel de iniţiativă ar avea şi efecte economice princreşterea vânzării la bere, "ceea ce este sănătate curată".

Senatorul PSD Titus Corlăţeanu a arătat, în intervenţia sa, cădreptul la fumat nu e un drept ocrotit sau garantat de Constituţieşi de Conveţia Europeană a Drepturilor Omului, ci, mai degrabă, olibertate, care, la rândul ei, nu este absolută, aceastaterminându-se acolo unde încalcă dreptul celorlalţi la sănătate şide a avea un mediu curat. El a spus, totuşi, că, din simpatie, arputea să suporte fumul de la trabucul colegului său de Senat,liberalul Teodor Meleşcanu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici