FUMATUL LA ROMÂNI: Cât cheltuie pe ţigări şi câţi s-au gândit să renunţe la fumat ca urmare a avertismentelor de pe pachete

Un fumător curent cheltuie lunar 273 de lei pe ţigări, cea mai comună sursă de procurare a ţigaretelor fiind magazinele, potrivit Studiului Global privind Tutunul la Adulţi (GATS), lansat luni în România.

3705 afișări
Imaginea articolului FUMATUL LA ROMÂNI: Cât cheltuie pe ţigări şi câţi s-au gândit să renunţe la fumat ca urmare a avertismentelor de pe pachete

FUMATUL LA ROMÂNI: Cât cheltuie pe ţigări şi câţi s-au gândit să renunţe la fumat ca urmare a avertismentelor de pe pachete (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Conform studiului, cea mai comună sursă de procurare a ţigărilor a fost reprezentată de magazine (84,3%), chioşcuri (6,6%) şi vânzători ambulanţi (3.5%). Foarte puţini fumători şi-au procurat ţigările de la altă persoană (2,7%) sau din alte surse (2,7%). În medie, un fumător curent a cheltuit lunar 273,1 lei pentru procurarea ţigărilor.

Aproape toţi adulţii (96,3%) cred că fumatul cauzează boli grave, 98,3% cred că fumatul cauzează cancer pulmonar, 94,6% alte cancere, 89,2% accidente vasculare cerebrale şi 90,0% atac de cord. O proporţie mai redusă a adulţilor a fost conştientă de faptul că fumatul poate cauza osteoporoză (53,4%), naşteri premature (74,7%) sau disfuncţii erectile (66,5%).

Totodată, 95,2% dintre fumători au observat avertismente pictoriale de sănătate pe pachetele de ţigări şi mai mult de o pătrime (27,5%) s-au gândit să renunţe la fumat datorită acestora. Mai mult femei (33,2%) decât bărbaţi (24,7%) s-au gândit să se lase de fumat ca urmare a avertismentelor pictoriale de sănătate.

GATS Romania a fost implementat sub supervizarea Ministerului Sănătăţii (MS) prin trei instituţii - Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), instituţia nominalizată de către Ministerul Sănătăţii să implementeze GATS în România, Centrul Naţional de Pregătire Statistică (CNPS) şi TOTEM Communication (TC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici