Funeriu: Am dispus controale în universităţi pentru verificarea datelor în vederea clasificării

Echipe mixte de control din Ministerul Educaţiei vor verifica datele transmise de universităţi în vederea clasificării, întrucât o analiză a acestora lasă să se întrevadă raportarea unor date greşite, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX ministrul Daniel Funeriu.

891 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Am dispus controale în universităţi pentru verificarea datelor în vederea clasificării

Funeriu: Am dispus controale în universităţi pentru verificarea datelor în vederea clasificării (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"Am semnat un ordin de ministru prin care o echipă mixtă formată din câte un reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) vor merge în control în toate universităţile pentru a verifica corectitudinea datelor transmise de către acestea în vederea clasificării", a spus ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu.

El a mulţumit tuturor universităţilor care au transmis datele cerute în vederea clasificării, "în pofida unor tentative de boicot lansate de către preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Ecaterina Andronescu.

"Mă bucur că majoritatea universităţilor şi-au luat foarte în serios misiunea şi au raportat datele cerute. Le mulţumesc pentru efortul depus. Preşedintele CNR a încercat un boicot, dar universităţile au trimis datele. În acelaşi timp, o analiză preliminară lasă să se întrevadă şi raportarea unor date greşite, umflări de date în vederea unei clasificări mai bune. De aceea am dispus acest control", a mai spus ministrul Educaţiei.

Universităţile vor fi clasificate împreună cu experţi ai Asociaţiei Universităţilor Europene, în baza datelor transmise de către fiecare instituţie de învăţământ superior.

În cazul în care o instituţie de învăţământ s-a clasat, intenţionat, într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancţionată, conform Legii educaţiei, pentru declaraţii false şi inducerea în eroare a publicului.

Universităţile vor fi clasificate în trei categorii, respectiv universităţi centrate pe educaţie, care au numai pregătire de licenţă, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică, care au licenţă şi masterat şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie, care au licenţă, masterat şi doctorat.

Noua Lege a educaţiei prevede clasificarea universităţilor de către un organism extern. La cererea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, Asociaţiei Universităţilor Europene a acceptat să fie organismul extern de evaluare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici