Funeriu: Bugetul este acoperit foarte riguros

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, marţi, la dezbaterea în Comisiile reunite pentru învăţământ a bugetului alocat acestui domeniu, că fondurile alocate pentru salarii permit "derularea în condiţii bune a actului educaţional", astfel încât să să se evite zile nelucrate pentru anul 2010.

13 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Bugetul este acoperit foarte riguros

Funeriu: Bugetul este acoperit foarte riguros (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Suma care este prevăzută pentru acest capitol este o sumă care să ne permită derularea în condiţii bune a actului educaţional, astfel încât să evităm să mai avem zile nelucrate. Din acest punct de vedere, bugetul este acoperit foarte riguros şi fundamentat", a susţinut ministrul Educaţiei.

Pe de altă parte, Daniel Funeriu a menţionat că prin Hotărârea de Guvern care instituie finanţarea per elev echivalent s-a realizat un sistem "transparent, vizibil şi cuantificabil" de finanţare a salariilor profesorilor.

"Am un angajament foarte ferm, de a urmări ce se întâmplă cu banii la nivelul fiecărui colegiu, al fiecărei şcoli pentru că, pe de o parte, nu mai trebuie să avem abuzuri. Am dat dipoziţie ca, încă de astăzi, să ne îngrijim de ce se va întâmpla pe 15 septembrie, să nu ne trezim iarăşi că în luna august nu avem şcoli", a declarat ministrul.

Funeriu a mai afirmat că trebuie, de asemenea, să existe o prioritizare foarte clară a lucrărilor care trebuie să fie finalizate.

În ceea ce priveşte cercetarea, ministrul Educaţiei a subliniat că suma alocată acestui domeniu este cu puţin mai mare decât cea de anul trecut, care a fost într-o regresie semnificativă faţă de anul anterior.

"S-a văzut, din păcate, că în unele cazuri banul nu a fost cheltuit eficient, iar modul în care se va acorda finanţarea pe proiecte sper că va fi mai riguroasă, discutată cu mai mulţi parteneri", a spus Daniel Funeriu.

El a sublinait că unul dintre cele mai importante succese ale cercetării româneşti este aducerea în România a infrastructurii de laser de la Măgurele.

"Este un proiect esenţial pentru cercetarea pentru România, iar angajamentul meu, ca ministru, este acela de a-l pune în aplicare. El va fi cartea de vizită a României în ştiinţa mondială şi nu avem voie să ratăm o astfel de oportunitate. Pe cercetare mai este un efort susţinut de făcut la nivel bugetar, mă voi implica şi în eventuale rectificări şi vă solicit colaborarea", a arătat demnitarul.

Potrivit lui Funeriu, cercetarea este parte a soluţiei ieşirii din criză, el atenţionând că acestea "nu sunt doar vorbe goale".

După ce preşedintele Comisiei pentru învăţământ, Cristian Dumitrescu, l-a atenţionat pe Funeriu că este şi ministru al Tineretului şi Sportului şi că nu a făcut nicio referire la aceste domenii, Funeriu a menţionat că la aceste capitole "vor mai fi eforturi de făcut".

El a spus că, în mod evident, deciziile vor fi luate, în acest domeniu, la nivel de ministru, însă repartizarea banilor şi tot ceea ce înseamnă administrarea va fi făcută în strânsă legătură cu oamenii care ştiu ce este performanţa.

"Am fost foarte surprins, din păcate nu într-un mod pozitiv, de lipsa de sprijin pe care o are componenta de sport pentru persoane cu handicap", a precizat el şi a cerut sprijin, în acest sens, parlamentarilor pentru a găsi soluţii.

Funeriu a spus că acesta este un domeniu care nu a fost dezvoltat suficient în trecut.

"Intenţia mea este asemănătoare cu cea a întregului Guvern de a avea o colaborare foartă strânsă cu Parlamentul pentru că, experienţa a arătat că, dacă această colaborare este deficitară, riscăm să cheltuim foarte multă energie, cu foarte multe vorbe în spaţiul public şi mai puţine rezultate practice", a mai spus ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Dezbaterea bugetului de stat pentru anul 2010 alocat Educaţiei în cadrul Comisilor reunite pentru învăţământ ale Parlamentului a început, marţi, cu mai mult de o ora întârziere datorată.

Potrivit anunţului făcut de preşedintele Comisiei pentru învăţământ, Cristian Dumitrescu, şedinţa se va desfăşura până la epuizarea ordinii de zi, iar dacă membrii nu vor reuşi parcurgerea tuturor capitolelor aceasta va fi continuată şi miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici