Funeriu: Finanţăm suplimentar universităţile care fuzionează, nu funcţiile de conducere fără rost

Universităţile care vor fuziona vor primi finanţare suplimentară, datoria statului este de a aloca fonduri procesului educaţional şi nu prime pentru funcţii de conducere fără rost în universităţi, "uneori bazate pe cumetrie", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

185 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Finanţăm suplimentar universităţile care fuzionează, nu funcţiile de conducere fără rost

Funeriu: Finanţăm suplimentar universităţile care fuzionează, nu funcţiile de conducere fără rost (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Am decis, împreună cu conducerea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS), alocarea preferenţială şi semnificativă de fonduri pentru universităţile care fuzionează, conform articolului 194 din Legea Educaţiei. Statul român, de acum înainte va finanţa preferenţial universităţile care îşi fac datoria. Datoria statului este să finanţeze procesul educaţional şi nu prime pentru funcţii de conducere fără rost în universităţi", a adăugat ministrul Funeriu.

El a mai spus că nu este de joacă cu reorganizarea universităţilor.

"Nu este de joacă cu reorganizarea universităţilor. Unele universităţi au un număr de posturi de conducere imens, fără legătură cu eficienţa organizaţională. Cei care fac acest lucru o fac pentru a servi o clientelă universitară, adeseori gerontocratică şi fără nicio performanţă. Ar fi păcat ca universităţile să cadă în capcana redenumirii catedrelor ca departamente doar pentru a păstra funcţii de conducere, uneori bazate pe cumetrie. Pe de altă pare, universităţile care fac ceea ce trebuie şi se organizează corect trebuie premiate", a adăugat ministrul Educaţiei.

În susţinerea celor afirmate, ministrul Educaţiei a dat exemplul organizării Universităţii Harvard.

"V-aţi intrebat de ce Harvard poate să funcţioneze cu 15 facultăţi, iar în România o universitate mare are de la 21 de facultăţi în sus? Vă spun eu de ce! Pentru că profesorii de acolo vor să se ocupe de educaţie şi cercetare, iar unii de la noi sunt interesaţi doar de titluri pompoase şi de funcţii. Ei bine, statul nu va mai finanţa vanităţile personale ale vânătorilor profesionişti de funcţii", a afirmat Funeriu.

Ministrul a mai spus că Legea Educaţiei Naţionale prevede că pentru promovarea calităţii şi creşterea eficienţei sistemului de învăţământ superior, pentru creşterea vizibilităţii internaţionale şi pentru concentrarea resurselor, universităţile de stat şi particulare pot: să se constituie în consorţii universitare, potrivit legii sau să fuzioneze într-o singură instituţie de învăţământ superior cu personalitate juridică.

De asemenea, universităţile acreditate la data intrării în vigoare a Legii 1/ 2011, pot demara proceduri pentru constituirea de consorţii sau pentru fuzionare prin comasare sau absorbţie.

Ministrul Funeriu a mai spus că fuziunea prin comasare sau absorbţie a instituţiilor de învăţământ superior de stat se face, de regulă, în jurul instituţiilor din categoria universităţilor de cercetare avansată şi educaţie şi ţinând cont de proximitatea geografică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici