Furtuna de nisip închide şcoli, birouri şi opreşte zborurile în Irak

O furtună puternică de nisip în Irak, ultima dintr-un val puternic care loveşte ţara în ultimele săptămâni, a închis luni unele şcoli şi birouri ale instituţiilor de stat şi a oprit zborurile pe aeroportul internaţional din Bagdad.

291 afișări
Imaginea articolului Furtuna de nisip închide şcoli, birouri şi opreşte zborurile în Irak

Furtuna de nisip închide şcoli, birouri şi opreşte zborurile în Irak

Autorităţile din Bagdad, inclusiv Ministerul Educaţiei, au declarat zi liberă pentru instituţiile guvernamentale locale, cu excepţia serviciilor de sănătate. Sute de persoane din capitală şi din oraşele din sudul ţării au mers la spitale cu dificultăţi de respiraţie, au declarat oficialii medicali, conform Reuters.

Aeroportul internaţional din Bagdad a anunţat că îşi închide spaţiul aerian şi opreşte toate zborurile până la noi ordine din cauza vizibilităţii scăzute.

În ultimele săptămâni, cel puţin o furtună de nisip pe săptămână a lovit Irakul, în ceea ce irakienii spun că este cel mai grav val de astfel de furtuni de care îşi amintesc.

„Acum se întâmplă la fiecare trei sau patru zile", a declarat şoferul de taxi Ahmed Zaman, în vârstă de 23 de ani: „Este în mod clar un rezultat al schimbărilor climatice şi al lipsei de ploi, de fiecare dată când bate vântul, acesta ridică praf şi nisip".

În Bagdad şi în oraşele din sudul Irakului, un nor roşu de praf şi nisip a redus vizibilitatea la doar câteva sute de metri.

„Am avut 75 de cazuri de persoane cu probleme respiratorii", a declarat Ihsan Mawlood, medic de urgenţe la un spital din Bagdad.

Irakul este a cincea cea mai vulnerabilă ţară din lume la criza climatică, potrivit Naţiunilor Unite.

Seceta şi temperaturile extreme usucă terenurile agricole şi fac ca mari părţi ale Irakului să fie abia locuibile în timpul lunilor de vară. Ţara a înregistrat temperaturi record de cel puţin 52 de grade Celsius în ultimii ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici