Galaţi: Mecanicul trenului deraiat riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare

Mecanicul trenului care a deraiat, duminică, riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani dacă procurorii vor stabili că se face vinovat de producerea incidentului, prin îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu, a declarat şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Galaţi, Petrică Hahui.

56 afișări
Imaginea articolului Galaţi: Mecanicul trenului deraiat riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare

Galaţi: Mecanicul trenului deraiat riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare (Imagine: Stirileprotv.ro)

Şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Galaţi a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că mecanicul trenului rapid 661 care circula pe direcţia Bucureşti-Iaşi şi care a deraiat duminică în apropierea staţiei Berheci riscă o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la trei ani, dacă va fi găsit vinovat pentru producerea accidentului.

"Deocamdată, încadrarea juridică a faptei comise de către mecanicul de locomotivă este îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu, dar aceasta se poate schimba dacă în urma analizei tehnice se va constata că linia ferată a fost afectată. Mecanicul este acum cercetat în stare de libertate, iar cazul este instrumentat de către un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci", a spus Hahui.

Potrivit acestuia, mecanicul ar fi declarat în timpul cercetărilor că nu a observat semnalul roşu la ieşirea din staţia Berheci din cauza soarelui puternic şi şi-a continuat drumul până când a văzut că din sens opus se apropie un alt tren. În acel moment, mecanicul a oprit şi a încercat să întoarcă trenul în staţie.

Hahui a mai spus că dacă mecanicul s-ar fi limitat la acea oprire şi nu ar fi încercat să meargă înapoi deraierea nu s-ar fi produs.

"A fost o decizie pe care a luat-o singur, fără să consulte impegatul de mişcare. Dacă nu ar fi făcut acest lucru deraierea nu se mai producea", a adăugat şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Galaţi.

El a precizat că mecanicul, Florin Mustaţă (42 de ani), din Iaşi, are o vechime în muncă de 22 de ani, nefiind implicat până acum în incidente similare celui produs duminică.

În ceea ce priveşte vagonul deraiat, şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Galaţi a spus că acesta a fost repus pe linie, în noaptea de duminică spre luni, şi transportat la Mărăşeşti, unde va fi făcută o expertiză tehnică. Astfel, linia secundară de cale ferată pe care a deraiat trenul a fost degajată.

Directorul CFR Călători: Până la finalizarea anchetei nu se pune problema concedierii mecanicului

Directorul CFR Călători, Răzvan Stoica, a declarat că nu se poate pune problema desfacerii contractului de muncă al mecanicului trenului deraiat la Galaţi, până la concluziile finale ale anchetei, acesta contrazicându-l astfel pe subsecretarul de stat Constantin Axinia.

"În momentul în care raportul va fi finalizat şi vor exista concluzii clare ale acestuia vom vedea ce măsuri se impun. Nu vom lua nicio măsură până când acest raport nu va fi finalizat", a declarat Răzvan Stoica.

Declaraţia acestuia vine după ce, luni, subsecretarul de stat în Ministerul Transporturilor Constantin Axinia declara că mecanicului îi va fi desfăcut contractul de muncă pentru neglijenţă în serviciu şi pentru nerespectarea instrucţiunilor de serviciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici