Video GALERIE FOTO Câinii de căutare-salvare şi cei folosiţi la intervenţiile Jandarmeriei au fost scoşi la paradă

Câinii de căutare-salvare şi cei folosiţi la intervenţii specifice ale Jandarmeriei au fost scoşi la paradă, duminică, cele mai multe dintre patrupede aparţinând unor voluntari care îşi dedică timpul liber antrenându-şi animalele de companie în misiuni de salvare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

682 afișări

Asociaţia pentru Câini de Salvare Transilvania si Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj au organizat, duminică, la Cluj-Napoca “HiperParada Animalelor”, eveniment în cadrul căruia au avut loc demonstraţii ale voluntarilor cu câini de căutare-salvare, dar şi de intervenţii specifice ale câinilor de serviciu ai Jandarmeriei.

Preşedintele Asociaţiei pentru Câini de Salvare Transilvania, Oana Ciora, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că cei 14 membri ai asociaţiei sunt voluntari, au propriile slujbe şi familii şi au decis să îşi dedice o mare parte din timpul liber alături de câinii lor, pe care îi antrenează pentru misiuni de căutare-salvare a persoanelor pierdute în pădure sau a celor prinse sub dărâmături.

“Facem asta din 2011, de la înfiinţarea asociaţiei. Pregătirea unui astfel de câine durează în jur de doi - trei ani, până se ajunge la nivelul la care animalul poate să participe la examenele de atestare şi apoi la misiuni. Dar pregătirea nu se termină niciodată, trebuie antrenamente continue. Am participat la peste 15 misiuni de căutare-salvare în judeţ, în special pentru căutare a persoanelor dispărute, sub conducerea ISU, a Salvamont, a Poliţiei. În societatea românească sunt tot mai multe exemple de persoane care vor să facă ceva, să schimbe ceva, iar pentru acest lucru sunt dispuşi să îşi dedice o mare parte din timpul liber şi din finanţele familiei. Concediile ni le petrecem în tabere de pregătire cu câinii, la fel şi zilele de sfârşit de săptămână. Totul vine din dorinţa de a face ceva util şi de a schimba ceva în tot ce se întâmplă în România şi ne bucurăm să putem face asta împreună cu câinii noştri”, a spus Ciora.

Asociaţia are 14 voluntari şi un număr de 20 de câini, dintre care 7 atestaţi pentru căutare – salvare din pădure, iar 5 pentru căutare salvare de sub dărâmături, iar ceilalţi sunt în faza de pregătire.

Oana Ciora este inginer constructor de profesie şi are doi câini, un ciobănesc german, Jack, şi un ciobănesc belgian, Yupi, ambii atestaţi pentru misiuni ce căutare-salvare.

Raul Mureşan, un alt voluntar, este inginer mecanic la un service auto şi participă la misiuni de căutare-salvare cu veteranul Asociaţiei pentru Câini de Salvare Transilvania, Aka, o căţeluşă dog german în vârstă de 8 ani.

“Fac această activitate ca voluntar, în timpul liber, după ce ies de la serviciu, şi, bineînţeles, la sfârşitul săptămânii. Am participat anual la multe acţiuni de căutare-salvare împreună cu Aka. Fiecare câine e diferit, dar trebuie să te adaptezi după el, metodele diferă. Nu se poate aplica aceeaşi metodă de dresaj pentru orice câine. Dar cred că nu există câine care să nu poată fi dresat, dar perioada în care el învaţă diferă”, a spus Mureşan.

La “HiperParada Animalelor”, câinii asociaţiei clujene au participat la demonstraţii de dresaj şi disciplină, alături de câinii de serviciu ai Inspectoratului de Jardarmi Judeţean Cluj care au efectuat exerciţii demonstrative şi au simulat acţiuni de intervenţie specifice în caz de atac cu armă albă, dar şi exerciţii de disciplină, pază şi apărare.

Plutonierul major Iulian Muntean a absolvit un curs de patru luni şi jumătate la Centrul Chinologic Sibiu şi a intervenit la misiuni alături de Max, un ciobănesc german în vârstă de 3 ani.

“Câinele este pregătit pentru intervenţii căutare-salvare în mediul natural, am avut două misiuni la active în zona Beliş, de căutare a două persoane dispărute. Dresajul nu este uşor, dar este o muncă foarte frumoasă”, a spus Muntean.

Purtătorul de cuvânt al IJJ Cluj, Mariana Barbu, a declarat, la rândul său, că fiecare câine de serviciu este specializat pentru diverse categorii de intervenţie, printre care asigurare ordine publică, detectare materiale pirotehnice şi căutare-salvare.

La HiperParada Animalelor, reprezentanţii şcolilor de dresaj clujene au făcut demonstraţii de disciplină, pază, apărare, agility şi au dat sfaturi şi informaţii despre dresajul canin.

Totodată, peste 20 de crescători clujeni ai Asociaţiei Chinologice ,,Napoca” a judeţului Cluj au organizat o paradă a raselor de câini, iar Asociaţia “Arca lui Noe” a a organizat o paradă a câinilor fără stăpân.

La manifestare au asistat peste 500 de persoane.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici