Siriancă născută la Timişoara vrea să schimbe imaginea arabilor: E unul din scopurile mele principale

Oana Joumah, o studentă de 20 de ani este siriancă dar s-a născut în Timişoara. Obţine premii pentru discursurile publice şi şi-a propus să schimbe imaginea arabilor. Oana a vizitat de mai multe ori Siria, înainte de război şi consideră că, în prezent, acolo “e mai rău decât pe timpul lui Hitler".

2957 afișări
Imaginea articolului Siriancă născută la Timişoara vrea să schimbe imaginea arabilor: E unul din scopurile mele principale

Siriancă născută la Timişoara,vrea să schimbe imaginea arabilor: E unul din scopurile mele principale

Părinţii Oanei sunt arabi şi au venit în România în urmă cu 24 de ani. La Timişoara, aceştia au deschis cea de-a doua shaormerie din oraş, iar afacerea a început să meargă tot mai bine. Oana s-a născut la Timişoara şi a fost înscrisă la o şcoală cu predare în limba arabă, în clasa I. Vacanţele de vară şi le-a petrecut la bunicii din Siria şi din Iordania şi cum intra în contact doar cu vecinii români din bloc în timpul şcolii, n-a învăţat mai deloc limba română.

În clasa a VIII-a, după ce câţiva ani de şcoală i-a făcut ba în Iordania, ba în România, Oana Joumah a fost înscrisă la Colegiul Naţional “C. D. Loga” din Timişoara, cu predare în limba română.

„Am uitat limba română şi trebuia să dau examenul de Capacitate. A fost foarte greu, l-am trecut cu note la limită. A fost frustrant pentru că eu mereu eram cea mai bună din clasă. Când m-am întors în clasa a VIII-a la şcoala cu predare în limba română, am venit şi cu hijab, care se poartă atunci când fata se maturizează. Nu a fost deloc confortabil, cred că am avut maxim patru colegi cu care m-am înţeles bine, ştiind că n-o să mă judece. Faptul că nu ştiam să mă exprim bine în română afecta, pentru că nu ştiam să le răspund şi să le explic atunci când puneau întrebări. Nu am putut să le spun că mă simt bine în pielea mea”, îşi aminteşte tânăra de 20 de ani.

„Folosesc faptul că sunt diferită ca pe un avantaj”

Pentru că a promovat examenul de Capacitate cu notă mică, Oana Joumah a fost admisă la un liceu mai slab din Timişoara, fiind singura arăboaică din instituţia de învăţământ.

„La început, colegii mă vedeau un pic altfel, dar apoi s-au obişnuit. Eram singura arăboaică din şcoală şi, într-un fel, îmi şi părea bine, pentru că puteam da orice imagine doream. Folosesc faptul că sunt diferită ca pe un avantaj, pentru că ies mai uşor în evidenţă. Creez o impresie bună şi mă ţine mintea lumea. Am avut nevoie de vreo trei ani până să stăpânesc într-un mod eficient orice conversaţie în limba română”, povesteşte Oana Joumah.

Tânăra se dă de gol că este „diferită” prin vălul islamic pe care-l poartă atunci când pleacă de acasă, pentru că respectă cultura musulmană. Astfel, îşi acoperă mereu capul şi gâtul cu un hijab (n.r. eşarfă), considerat simbolul decenţei.

„Principiul de la noi din religie spune că femeia este preţioasă şi frumuseţea ei nu este publică pentru toată lumea. Este ca un diamant, dacă vrei să ai grijă de el, îl acoperi ca să nu se zgârie”, explică timişoreanca.

În prezent, Oana Joumah este înscrisă la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, la Universitatea de Vest din Timişoara, şi spune că are o mare pasiune: să studieze mecanismele de gândire, motiv pentru care a citit numeroase cărţi pentru a înţelege cum funcţionează psihicul uman. De asemenea, Oana susţine numeroase discursuri în public, obţinând premii la competiţiile la care participă, dar şi traning-uri de public speaking (n.r. vorbit în public).

„Acesta este unul dintre scopurile mele principale: să îmbunătăţesc imaginea arabilor. Dacă oamenii ar înţelege cum funcţionează mintea lor, ar înţelege şi de câte lucruri sunt manipulaţi şi de câte lucruri sunt păcăliţi. Scopul meu este chiar să fac oamenii să fie mai conştienţi, nu doar de arabi, dar şi de ei înşişi. Dacă te cunoşti pe tine cât mai bine, atunci o să vezi totul mai clar în jurul tău. Eu cred că poţi să-ţi creezi oportunităţi oriunde. La Timişoara este perfect, aici chiar mă simt ca acasă. Am şi stat cel mai mult timp aici”, povesteşte Oana Joumah.

Tânăra din Timişoara consideră că imaginea musulmanilor este foarte înrăutăţită, în ultima perioadă, şi acuză Rusia că a omorât doar cetăţeni, oameni nevinovaţi în Siria, nu şi terorişti.

„S-au creat tot felul de poveşti. ISIS a fost creat, nu născut şi nu sunt într-adevăr nişte terorişti extremişti religioşi, o parte dintre ei sunt, care au fost manipulaţi. În principiu, ISIS e creat de iranieni, francezi, americani şi ruşi, mai ales. Rusia, când a anunţat că se bagă în Siria să omoare teroriştii, ea nu a omorât nici măcar un terorist sau un singur om din ISIS, ci a omorât doar cetăţeni. Şi eu am rude foarte multe în Siria care au murit şi au ajuns pe pământ acele arme cu care s-a tras, erau toate ruseşti”, spune Oana Joumah.

Tânăra spune că nu şi-a mai vizitat rudele din Siria de şase ani, de când a început războiul, pentru că satul în care s-a născut masa ei este distrus. De altfel, în ultimii ani, cel puţin 15 persoane din familia mamei sale au murit, printre care şi doi verişori, cu vârste între 25 şi 30 de ani, de care Oana era apropiată.

„Din familia mamei au murit minim 15 persoane, în Siria. Mulţi au stat acolo, în sat, să-şi apere familiile, alţii au fugit. Iar din cei care au rămas, au şi murit. Cei din Siria foarte greu pot să iasă de acolo, pentru că este un risc de viaţă, nu ştii de cine dai pe drum. Nu e departe de ce a fost pe timpul lui Hitler, chiar deloc. Dacă nu mai rău”, consideră Oana Joumah.

Tânăra din Timişoara a explicat şi care este punctul său de vedere cu privire la criza refugiaţilor. Oana spune că cel puţin 50% dintre refugiaţi nu erau sirieni, ci persoane din Afganistan, din Pakistan, care au profitat de faptul că este o criză a refugiaţilor.

„Mă doare foarte mult când aud oameni cum se lasă atât de influenţaţi de ce văd fără să cerceteze şi zic că refugiaţii sunt terorişti. Atunci când vrei să te dai refugiat, nu-ţi trebuie niciun act de identitate, te dai ce cetăţenie vrei tu. Oficial nu te va identifica nimeni. Foarte mulţi au profitat, foarte mulţi nu au fost sirieni şi foarte mulţi au fost şi trimişi să dea acea imagine, că uite ce fac refugiaţii. Sunt foarte multe jocuri făcute şi create”, spune Oana Joumah.

Timişoreanca a mai spus că, din momentul în care a început să crească numărul atacurilor teroriste, a observat cum unii oameni se uită altfel la ea pe stradă.

„Anul acesta, de două ori am păţit: am dat de un bătrân, a trecut pe lângă mine şi a început să se uite la mine cu atâta ură şi să înjure de toţi arabii şi musulmanii. Iar la universitate am avut o singură problemă. O profesoară mi-a spus, înainte de un examen, că trebuie să am urechile la vedere, pentru că nu vrea reclamaţii de la studenţi. I-am spus că există şi alte soluţii, dar nu m-a ascultat şi la examen a trebuit să-mi trag hijab-ul după urechi, arătam groaznic. Apoi m-am gândit că nu a fost ok că am cedat atât de uşor. Eu nu m-am simţit deloc confortabil, plus că erau alte soluţii. Dar eu sunt conştientă că aceştia nu reprezintă românii. Eu, aici, în viaţa de zi cu zi, nu mă simt diferită de un cetăţean român. Sunt recunoscătoare pentru deschiderea celor mai mulţi şi că, într-adevăr, toate acestea mă fac să mă simt acasă”, explică Oana Joumah.

Din păcate, deşi s-a născut în România, dar părinţii sunt arabi, Oana Joumah nu are nici în prezent cetăţenie română, motiv pentru care poate călători în afara ţării doar dacă obţine o viză.

„Am fost invitată la TEDx (n.r. o serie de conferinţe globale susţinute de un ONG din America), în Polonia, pentru a susţine un discurs. Însă l-am înregistrat şi l-am trimis, nu am putut să ajung acolo pentru că nu am viză şi nici cetăţenie română. Pentru a obţine cetăţenia română, trebuie să ai un părinte român sau să dai un examen. Încă nu m-am înscris la examen pentru că este foarte greu, sunt multe cerinţe, trei materii de BAC, ai nevoie de multe documente”, povesteşte Oana Joumah.

Tânăra de 20 de ani mai spune că, în prezent, este înscrisă la un alt concurs de public speaking şi a ajuns la faza regională.

„Acum, la concurs am o poveste personală despre bunica româncă care nu e oficial bunica mea, e o vecină de-a mea, de bloc, de care m-am ataşat la vreo trei, patru ani. Lecţiile acestea de vorbit în public nu te învaţă să nu ai teamă, ci te învaţă să controlezi emoţiile înainte să intri în faza publicului. Asta te învaţă public speaking-ul”, explică Oana Joumah.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici