Garda Financiară a sigilat 335 de standuri din complexele comerciale Niro şi Europa

Comisarii Gărzii Financiare au sigilat, în timpul unor controale desfăşurate la centrele comerciale Niro şi Europa din Bucureşti, 335 de standuri, comercianţii având o atitudine ostilă, manifestată prin închiderea standurilor şi blocarea căilor de acces, a anunţat luni instituţia.

78 afișări
Imaginea articolului Garda Financiară a sigilat 335 de standuri din complexele comerciale Niro şi Europa

Garda Financiară a sigilat 335 de standuri din complexele comerciale Niro şi Europa (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

În cazul Niro, controalele au avut loc în perioada 26 noiembrie - 11 decembrie. Verificările au fost extinse, de la 8 decembrie, şi la complexul Europa.

Controalele au fost efectuate de Garda Financiară, împreună cu inspectori ai Autorităţii Naţionale a Vămilor, poliţişti, jandarmi şi angajaţi SPIR, pentru verificarea legalităţii funcţionării agenţilor economici cu activităţi în cele două centre.

"Întrucât organele de control au întâmpinat o atitudine ostilă, manifestată prin închiderea standurilor sau blocarea căilor de acces, s-a procedat la sigilarea punctelor de lucru unde comercianţii au refuzat cooperarea în cadrul controlului. În aceste condiţii, pe parcursul verificărilor, au fost sigilate, atât în complexul Niro cât şi Europa, un număr de 335 de standuri aparţinând unui număr de 281 societăţi comerciale", se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Instituţia precizează că trei sigilii au fost rupte, iar autorităţile au sesizat organele de cercetare penală.

Până la 11 decembrie au fost verificaţi 389 de agenţi economici şi au fost încheiate 497 de acte de control. În urma neregulilor constatate au fost aplicate 207 de amenzi contravenţionale, totalizând 845.000 lei, din care a fost încasată suma de 442.000 lei.

De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de 233.000 lei, în principal încălţăminte, textile şi ţigări. Organele de control au emis patru sesizări penale pentru un prejudiciu de 95.500 lei.

"O parte din agenţii economici nu au putut face dovada provenienţei mărfurilor aflate la vânzare, iar cea mai mare parte a societăţilor verificate nu au putut face dovada declarării punctului de lucru", se menţionează în comunicat.

În plus, în multe cazuri comercianţii nu emit facturi sau chitanţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici