Video George Pruteanu va fi înmormântat duminică, la Cimitirul Bellu

Politicieni precum Ion Iliescu, Mihai Ungheanu şi Andrei Alexandru, dar şi mulţi admiratori au venit, sâmbătă dimineaţă, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, pentru a se reculege la căpătâiul fostului senator, lingvist, profesor şi om de cultură George Pruteanu.

367 afișări
Trupul neînsufleţit al lui George Pruteanu a fost depus, sâmbătă, la ora 10:30, pe un catafalc, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române(MNLR), transformată în capelă. Lângă sicriu au stat soţia şi fratele lingvistului. Încă din primele minute au început să fie aduse coroane de flori din partea unor instituţii precum Televiziunea Română, Universitatea Spiru Haret, unde George Pruteanu a fost profesor, Ministerul Afacerilor Externe, Senatul României, dar şi unele trimise în nume personal de Nicolae Văcăroiu, Varujan Vosganian şi alţii.

Până la prânz, în Rotonda MNLR s-au adunat peste 50 de persoane, în mare parte admiratori ai profesorului George Pruteanu şi cadre didactice de la Universitatea Spiru Haret, dar şi politicieni care au adus flori la sicriu şi au aprins lumânări. Chiar dacă mulţi dintre simplii admiratori nu l-au cunoscut niciodată pe fostul senator, aceştia au plâns şi s-au recules la căpătâiul lui.

Andrei Alexandru, consilierul lui Nicolae Văcăroiu, a adus două coroane de flori - una din partea Senatului şi una de la preşedintele Senatului României - şi a declarat că Văcăroiu a fost foarte afectat de această dispariţie. "Indiferent de disputele politice, George Pruteanu rămâne un mare om de cultură. Poate cel mai frumos s-a exprimat Adrian Păunescu, printr-o poezie pe care am citit-o într-un ziar central", a spus Andrei Alexandru.

Cel de-al doilea politician care a prezentat condoleanţe familiei a fost Mihai Ungheanu, de la Partidul Românie Mare. "A fost un om spectaculos, foarte viu, un show-man excepţional, inteligent, cult, pasionat de limba şi literatura română, pe care a apărat-o şi în Senat. A reprezentat o generaţie", a spus Ungheanu, coleg de partid cu George Pruteanu.

După slujba de pomenire ţinută de un sobor de trei preoţi la MNLR, familia a primit condoleanţe şi din partea lui Ion Iliescu. Acesta a adus un buchet de trandafiri albi şi a vorbit timp de câteva minute cu Nina Pruteanu, soţia fostului lingvist.

Ion Iliescu a declarat jurnaliştilor prezenţi că George Pruteanu a fost unul dintre acei oameni care nu pot sta liniştiţi şi a căror nelinişte interioară răbufneşte. "Pruteanu rămâne pentru toţi un intelectual român stimat. Toată lumea îl stima, indiferent de opţiuni şi diferende. A fost unul dintre apărătorii limbii române. Era unul din oamenii care impun respect, nu puteai să nu-l respecţi pentru convingerea cu care îşi apăra părerile", a spus Ion Iliescu, care a adăugat că s-au respectat reciproc, Pruteanu fiind un intelectual care apăra valori şi un om care nu se lega de lucruri mărunte.

George Pruteanu a murit, joi seară, la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, unde fusese internat în urmă cu două zile, pentru o afecţiune cardiacă, după cum a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Mircea Ungureanu.

Fostul senator va fi înmormântat duminică, la ora 13:00, la Cimitirul Bellu.

George Pruteanu s-a născut la 15 decembrie 1947, în Bucureşti. A fost profesor universitar, politician, critic literar, colaborator al mai multor publicaţii şi realizator al unor programe despre folosirea corectă a limbii române. Cea mai cunoscută emisiunea a sa a fost "Doar o vorbă săţ-i mai spun", pe care a realizat-o la mai multe posturi de televiziune şi pentru care a şi fost premiat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici