Gheorghe Vlădan şi-a retras recursul la decizia de arestare preventivă

Gheorghe Vlădan, autorul atacului armat de la coaforul din zona Perla, a fost adus, luni la prânz, la Curtea de Apel Bucureşti, el anunţând instanţa că îşi retrage recursul la decizia de arestare preventivă.

187 afișări
Imaginea articolului Gheorghe Vlădan şi-a retras recursul la decizia de arestare preventivă

Gheorghe Vlădan (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax foto)

Vlădan a fost adus în jurul orei 11.30 la Curtea de Apel Bucureşti, după ce luni dimineaţă a fost la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) pentru expertiza psihiatrică solicitată în dosarul lui.

Gheorghe Vlădan a spus în faţa instanţei că nu înţelege de ce a fost adus, în contextul în care "totul e clar".

El a fost întrebat de două ori de instanţă dacă îşi retrage recursul, de fiecare dată Vlădan arătând că nu doreşte să se judece contestaţia lui la decizia de arestare preventivă. Instanţa i-a cerut avocatei să discute cu clientul ei, aceasta anunţând instanţa că Gheorghe Vlădan îşi menţine poziţia de a-şi retrage contestaţia.

Instanţa a rămas în pronunţare pe solicitarea lui Gheorghe Vlădan, urmând să anunţe că a luat la cunoştinţă de retragerea recursului.

Gheorghe Vlădan, autorul atacului armat de la coaforul din zona Perla, a fost dus, luni dimineaţă, la INML pentru expertiza psihiatrică solicitată, înaintea judecării la Curtea de Apel Bucureşti a dosarului său, în care ceruse internarea într-un centru psihiatric în loc de privarea de libertate, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Vineri, Vlădan a fost dus la Spitalul Penitenciar Jilava, unde i-au fost făcute analize şi investigaţii medicale, înaintea expertizei psihiatrice.

Autorul atacului armat de la coaforul din complexul Perla a fost arestat în 6 martie, de instanţa Tribunalului Bucureşti, pentru omor calificat şi deosebit de grav, el fiind acuzat şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, dar şi de premeditarea faptei. Decizia a fost contestată de Vlădan la Curtea de Apel Bucureşti.

Luni, în jurul orei 17.30, Gheorghe Vlădan (53 de ani), şofer la Policlinica MAI, a intrat în coaforul din complexul Perla, din cartierul Dorobanţi, unde lucra soţia sa, Florina Vlădan (47 de ani), coafeză. Vlădan şi-a împuşcat mortal soţia, apoi a tras într-o colegă a sa, casiera Mariana Bendre, după care a rănit alte şase persoane aflate în salonul de înfrumuseţare din Bucureşti.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti care au decis arestarea lui Gheorghe Vlădan afirmă, în motivarea obţinută, joi, de agenţia MEDIAFAX, că "inculpatul" a intrat în salonul de cosmetică luni după-amiază, în jurul orei 17.30.

"În imediata apropiere a casieriei, victima B. M. (Mariana Bendre, casiera unităţii, n.r.) a încercat să îl oprească, cerându-i, pe un ton împăciuitor, să nu mai deranjeze", susţin judecătorii.

Sesizând prezenţa bărbatului, soţia acestuia, Florina Vlădan, s-a apropiat şi l-a rugat, la rândul ei, să nu mai facă scandal în prezenţa clienţilor.

"Imediat, inculpatul s-a îndepărtat, afirmând ceva de genul «Lasă că vă arăt eu vouă!», a dus mâna la spate şi a scos de sub geacă un pistol, cu care a început să tragă în toate direcţiile", afirmă instanţa în decizia de a-l aresta preventiv pe Vlădan.

Vlădan ar fi pretins, atât în faţa anchetatorilor cât şi în faţa instanţei, că arma i s-a descărcat accidental în soţia sa şi în casiera care a încercat să-l potolească.

Întrebat despre rănirea celorlalte şase persoane, Gheorghe Vlădan ar fi susţinut că nu ştie ce s-a întâmplat, invocând o aşa-numită "ceaţă" şi neputându-şi justifica acţiunile.

Autorul atacului a mai declarat, potrivit magistraţilor, că a mers la locul de muncă al soţiei sale "cu intenţia de a discuta câteva chestiuni legate de închirierea unui imobil proprietate comună". Atacatorul a susţinut că a fost "abordat" de casieră, care ar fi început să îl tragă de haină", cerându-i să iasă afară. Mai mult, agresorul a susţinut că şi soţia sa a venit la el şi i-a băgat mâna în haină, întrebându-l dacă are pistolul la el.

"Inculpatul a menţionat că, în îmbulzeala creată, a luat pistolul din buzunar şi nu îşi poate explica cum acesta s-a descărcat. A mai declarat că a auzit două împuşcături, după care nu îşi mai aminteşte nimic până la momentul la care a ieşit din coafor", notează judecătorul.

Cu toate acestea însă, instanţa a decis arestarea lui Vlădan, apreciind că, "raportat la materialul probator administrat în cauză", apărările bărbatului "apar ca neverosimile".

Instanţa avansează chiar şi o supoziţie, concluzionând că apărările bărbatului au drept scop "invocarea, pe parcursul procesului penal, a unei cauze ce ar atrage nepedepsirea - iresponsabilitatea".

Avocatul lui Vlădan a susţinut că acesta ar fi intrat în depresie din cauza datoriilor acumulate şi a restanţelor la creditele bancare, iar în ultimele 20 de zile înaintea atacului a dormit doar 20 de minute. De asemenea, avocatul a mai spus că, la momentul "săvârşirii infracţiunii", Vlădan "se afla sub influenţa unor antidepresive puternice şi sub tratament".

Anchetatorii au găsit o carte de rugăciuni în autoturismul Smart deţinut de Gheorghe Vlădan, parcat lângă coaforul unde a avut loc atacul armat, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici