Gheţarii alpini din Austria se topesc la un nivel record

Clubul Alpin Austriac a declarat că nu a măsurat niciodată o retragere anuală atât de pronunţată ca în 2022 de la începutul monitorizării sale la sfârşitul secolului al XIX-lea.

542 afișări
Imaginea articolului Gheţarii alpini din Austria se topesc la un nivel record

Gheţarii alpini din Austria se topesc la un nivel record

Gheţarii din Austria se topesc într-un ritm fără precedent, potrivit Clubului Alpin Austriac.

„Niciodată în istoria serviciului de măsurare a gheţarilor al Clubului Alpin, care datează din 1891, nu s-a înregistrat o pierdere mai mare de gheţari”, a spus organizaţia într-un comunicat vineri.

Potrivit DW, Clubul Alpin a spus că, în medie, cei 89 de gheţari observaţi au pierdut 29 de metri în lungime - cea mai mare pierdere medie de gheţari într-un an de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

În 2021, topirea gheţarilor a dus la o scădere medie de 11 metri în lungime.
 
Pasterze, care este cel mai mare gheţar din Austria, a pierdut 14,7 milioane de metri cubi de masă de gheaţă din secţiunea inferioară.
 
Lunile de vară ale anului 2022, în mare parte din Europa, au fost deosebit de calde şi uscate, iar zăpada şi vremea de iarnă din mare parte din Alpi s-au instalat de asemenea lent la sfârşitul anului.
 
„Acest rezultat poate fi explicat printr-o combinaţie a cantităţilor de zăpadă sub medie în timpul iernii şi o altă perioadă lungă şi foarte caldă de topire, care a început în jurul tranziţiei din mai în iunie şi a continuat până în septembrie”, au declarat liderii grupului, Gerhard Lieb şi Andreas Kellerer-Pirklbauer. 
 
Ei au spus că 2022 va fi unul dintre cei mai puţin favorabili ani din istoria cercetării gheţarilor, în ciuda tendinţei de cifre îngrijorătoare din ultimii ani. 
 
„Retragerea drastică a gheţarului clarifică, fără îndoială, consecinţele schimbărilor climatice cauzate de om şi intensificate masiv”, au spus cei doi oameni de ştiinţă.
 
Până la sfârşitul secolului XXI, jumătate din gheţarii Pământului şi un sfert din masa lor este probabil să se topească, potrivit unui studiu publicat în revista Science în ianuarie.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici