Ghid despre drepturile muncii ale românilor în Marea Britanie

Britanicii îi sfătuiesc pe românii care au de gând să lucreze în Regatul Unit să se informeze întâi despre drepturile legale de muncă pe carele au în această ţară, dar şi despre viaţa destul de scumpă, motiv pentru care au lansat, împreună cu autorităţile române, un ghid care sa le vină în ajutor.

607 afișări
Imaginea articolului Ghid despre drepturile muncii ale românilor în Marea Britanie

Ghid despre drepturile muncii ale românilor în Marea Britanie

Ghidul are format bilingv şi se adresează totodată şi cetăţenilor români care lucreazã deja în Marea Britanie, dar care nu ştiu cum se realizează accesul pe piaţa muncii, principalele prevederi ale legislaţiei muncii şi securităţii sociale, contactele utile ale autorităţilor române şi britanice.

"Dorim să fim siguri ca românii care se califică să lucreze în Marea Britanie îşi cunosc drepturile şi obligaţiile înainte de a sosi aici. Aceastã iniţiativã este urmare a unor altor cooperări de succes cu autorităţile din Polonia, Lituania şi Portugalia", a declarat Sue Arrand, director pentru politici de migraţie la Departamentul pentru Mediul de Afaceri, Întreprinderi şi Reformã în domeniul Reglementării, din Londra.

Legislaţia britanică asigură tuturor lucrătorilor un set minim de drepturi, precum salariul minim la nivel naţional, 24 zile de concediu de odihnă plătit, indemninzaţii de maternitate şi, în caz de boală, pauze minime în timpul de lucru conform normelor din domeniul sănătăţii şi siguranţei la locul de muncă.

Totodată, ambasadorul Romanei la Lodra, Ion Jinga, a salutat cooperarea bilaterală dintre cele două state. "Apreciem iniţiativa autorităţilor britanice de a elabora acest Ghid pentru cetăţenii români care lucrează în Marea Britanie. Autorităţile române încurajează cetăţenii români să se informeze cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au pe durata derulării raporturilor de muncă în Marea Britanie, a spus diplomatul.

Potrivit acestuia, o mai bună cunoaştere a cadrului normativ aplicabil va preveni apariţia cazurilor de vulnerabilitate pe piaţa muncii. "De asemenea, sperăm ca restricţiile de pe piaţa muncii britanice să fie ridicate cât mai curând posibil", a mai spus ambasadorul.

Materialul a fost elaborat cu sprijinul Ambasadei României, Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România (ANOFM), colaborări similare fiind stabilite de cãtre BERR cu autorităţile din Polonia, Lituania şi Portugalia.

Ghidul va fi distribuit atât în Marea Britanie, cât şi în România, prin intermediul structurilor teritoriale ale ANOFM.

De asemenea, ghidul poate fi comandat sau descărcat de pe web site-ul BERR. Ghidul se poate găsi în România la Oficiul de Ocuparea a Forţei de Muncă, iar în Londra la sediul Consulatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici