Gigi Becali va executa pedeapsa în regim deschis, la Penitenciarul Poarta Albă

Gigi Becali va executa pedeapsa de trei ani şi şase luni de închisoare în regim deschis, la Penitenciarul Poarta Albă, după termenul din 11 decembrie, când trebuie să se prezinte la instanţă, urmând să se decidă ziua în care va fi dus înapoi de la Jilava la unitatea din judeţul Constanţa.

2328 afișări
Imaginea articolului Gigi Becali va executa pedeapsa în regim deschis, la Penitenciarul Poarta Albă

Gigi Becali va executa pedeapsa în regim deschis, la Penitenciarul Poarta Albă (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)

Surse judiciare au declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că după ce Curtea de Apel Bucureşti a dispus definitiv, în 26 noiembrie, ca Gigi Becali să rămână cu sporul de şase luni aplicat la condamnările de trei ani de închisoare primite în dosarul "Valiza" şi în cel privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale, s-a decis, în funcţie de mai multe criterii, printre care şi durata pedepsei, ca finanţatorul FC Steaua să execute pedeapsa în regim semideschis.

Decizia a fost contestată de avocaţi la judecătorul delegat de la Penitenciarul Jilava, aceştia cerând ca Gigi Becali să execute pedeapsa în regim deschis.

Potrivit surselor citate, contestaţia a fost admisă, Gigi Becali urmând să execute pedeapsa în regim deschis, la Penitenciarul Poarta Albă, judeţul Constanţa.

Pavel Abraham, avocatul lui Gigi Becali, a declarat pentru MEDIAFAX că a introdus la Comisia de supraveghere de la Penitenciarul Jilava o cerere de modificare a regimului de detenţie, respectiv din semideschis în deschis.

Avocatul a precizat că respectiva comisie şi, ulterior, judecătorul delegat au admis cererea, astfel că, la acest moment, regimul de detenţie al lui Gigi Becali este unul deschis.

Abraham a menţionat că acest regim de detenţie nu îi permite lui Becali să meargă acasă, dar poate desfăşura activităţi în interesul penitenciarului, în afara unităţii. Avocatul a precizat că Becali ar putea, spre exemplu, să execute servicii de pază a deţinuţilor, în foişoarele închisorii, sau chiar să supravegheze deţinuţii ieşiţi la muncă în afara penitenciarului.

Regimul deschis de detenţie îi mai aduce lui Gigi Becali posibilitatea de a primi mai des vizite ale membrilor familiei, dar şi pachete.

Avocatul a arătat că regimul de detenţie se poate schimba în cazul unor abateri grave, susţinând că în cazul clientului său nu se va ajunge la o asemenea situaţie.

Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor, regimul deschis se aplică persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an.

Persoanele condamnate care execută pedeapsa în acest regim sunt cazată în comun, se pot deplasa neînsoţite în interiorul penitenciarului, pot presta muncă şi pot desfăşura activităţile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială în afara unităţii de detenţie, fără supraveghere.

Condamnaţii care execută pedepse ce nu depăşesc 10 ani de închisoare pot beneficia, potrivit legii, de eliberarea condiţionată după ce execută cel puţin două treimi din pedeapsă. Gigi Becali, în vârstă de 55 de ani, ar putea cere eliberarea condiţionată după aproximativ doi ani şi două luni de închisoare.

Dacă va munci după gratii sau va elabora lucrări ştiinţifice, invenţii sau inovaţii, Becali ar putea beneficia de o reducere a pedepsei. Din pedeapsa lui Becali au fost scăzute zilele din intervalul 2 aprilie - 17 aprilie 2009, în care acesta a fost reţinut şi arestat preventiv în dosarul sechestrării de persoane.

Gigi Becali a fost transferat, în 29 octombrie, de la Penitenciarul Jilava la Penitenciarul Poarta Albă, din judeţul Constanţa, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.

În 26 noiembrie, Gigi Becali a fost adus de la Penitenciarul Poarta Albă în Bucureşti, unde a avut termen, la Curtea de Apel, în dosarul privind contopirea pedepselor.

La finalul şedinţei de judecată, Gigi Becali nu a mai fost dus la Penitenciarul Poarta Albă, din judeţul Constanţa, în care îşi ispăşeşte pedeapsa, în condiţiile în care pe adresa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au venit alte trei citaţii emise pe numele finanţatorului FC Steaua, pentru a se prezenta în faţa judecătorilor bucureşteni în dosare care au termene în 5, 9 şi 11 decembrie, au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, surse din ANP.

Astfel, Gigi Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava, de unde va fi dus la instanţele bucureştene la cele trei termene de judecată.

Potrivit surselor citate, ANP a decis ca Becali să rămână la Penitenciarul Jilava până la termenul din 11 decembrie, apoi să fie dus înapoi la Penitenciarul Poarta Albă.

În 5 decembrie s-a judecat, la Tribunalul Bucureşti, contestaţia lui Gigi Becali la executarea pedepsei, aceasta fiind respinsă ca "inadimisibilă", întrucât a mai fost o dată soluţionată, de Tribunalul Ilfov, instanţa competentă în acest caz.

Gigi Becali a arătat atunci în faţa instanţei că s-a săturat să fie plimbat la Jilava, la Poarta Albă, "cu zăbrele, cu cătuşe", spunând: "Vreau să gătaţi chinurile!".

"Aşa cum îi spunea Sfântul Gheorghe împăratului Diocleţian: «Gătaţi chinurile, pentru că sunt pregătit să le primesc», aşa vă spun şi eu că vreau să gătaţi chinurile. Du-te la Jilava, du-te la Poarta Albă, cu zăbrele, cu cătuşe. Ca Sfântul Gheorghe primesc ceea ce se întâmplă pentru că aşa a fost lăsat de la Dumnezeu", a spus Gigi Becali.

Curtea de Apel Bucureşti urmează să judece, în 9 decembrie, recursul formulat de Gigi Becali la decizia Tribunalului Ilfov de respingere a contestaţiei la executarea pedepsei cu închisoare.

În 11 decembrie, Gigi Becali are un termen la Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar în care Asociaţia Accept a cerut anularea deciziei Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în cazul declaraţiilor finanţatorului FC Steaua referitoare la homosexuali.

Gigi Becali declarase, în cadrul unui interviu referitor la un eventual transfer al unui fotbalist profesionist: "Nici dacă se desfiinţează Steaua nu iau un homosexual în echipă". Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, sesizat de Asociaţia Accept, a constatat discriminarea sub forma hărţuirii şi a încălcării dreptului la demnitate şi l-a sancţionat cu avertisment pe Becali.

În 20 mai, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale. Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină. Cei trei au fost încarceraţi în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.

Becali mai are două condamnări definitive, dispuse anul acesta tot de instanţa supremă, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, şi una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici