Gîrbovan: Lazăr are obligaţia nu de a găsi mereu scuze procurorilor a căror anchete "par a fi copiate din practicile sovietice", ci de a investiga dezvăluirile

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, îl critică pe Augustin Lazăr, precizând că acesta are obligaţia de a investiga fiecare dezvăluire, nu de a găsi scuze procurorilor, menţionând că dacă informaţiile din spaţiul public sunt reale, reprezintă un atac real la democraţia din România.

806 afișări
Imaginea articolului Gîrbovan: Lazăr are obligaţia nu de a găsi mereu scuze procurorilor a căror anchete "par a fi copiate din practicile sovietice", ci de a investiga dezvăluirile

Gîrbovan: Lazăr are obligaţia nu de a găsi mereu scuze procurorilor care par "copiate din practicile sovietice", ci de a investiga dezvăluirile

"Procurorul General, domnul Augustin Lazar, are obligaţia nu de a găsi mereu scuze şi de a emite slogane despre “penali” pentru a minimaliza fiecare clamat abuz al procurorilor expus în spaţiul public, ci de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvăluire, pentru a dovedi că procurorii pe care-i are în subordine respectă legea. (..) Dacă dezvăluirile din aceste zile cu privire la practicile procurorilor DNA se dovedesc a fi adevărate, atunci suntem în prezenţa unor fapte de o gravitate excepţională, ce reprezintă un real atac la statul de drept şi democraţia din România, compromiţând însăşi justiţia şi lupta anticorupţie (..) Practicile unor procurori DNA devoalate de presa, dacă se confirmă, nu doar că sunt străine standardelor europene, dar par a fi copiate din practicile procuraturii sovietice care nu ar trebui să-si mai aibă locul în Romania", scrie Dana Gîrbovan pe Facebook.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) susţine că investigarea dezvăluirilor este practicată în orice ţară democratică pentru a menţine încrederea în instituţii.

"Ceea ce vedem că e dezvăluit de presa în ultimul an, cu privire în special la practicile procurorilor DNA, nu are legătură nici cu interesul societăţii ori apărarea ordinii de drept, nici cu apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Procurorul General are obligaţia faţă de fiecare cetăţean al României de a da socoteală şi explicaţii despre absolut fiecare clamat abuz al procurorilor pe care-i are în subordine", precizează Gîrbovan.

Magistratul susţine că de fiecare dată când apar dezvăluiri despre abuzuri ale procurorilor, sunt voci care mută discuţia de la conţinut la formă.

"Şi, bineînţeles, aceleaşi voci ne asigură că nu este cazul să ne facem griji, deoarece acestea sunt livrate de "penali". O asemenea abordare este nu doar greşită, ci de-a dreptul distructivă, compromiţând pe termen mediu şi lung tocmai activitatea procurorilor, cu precădere a celor din structurile anticorupţie. Dacă se dovedeşte a fi adevărat că dosare ce privesc un fost premier al României şi al Marii Britanii se bazează pe denunţuri inventate de procurorii DNA, aşa cum transpare din înregistrarile prezentate de presă în seara zilei de 21 februarie, evident că te intrebi câte dosare DNA sunt afectate de practici similare şi ce garanţii de credibilitate mai există ca anchetele anticorupţie au fost şi sunt făcute cu respectarea strictă a legii, aşa cum se clamează? Există o raţiune pentru care zeiţa justiţei apare legată la ochi: pentru a nu vedea cine este în faţa sa", mai scrie preşedintele UNJR.

Magistratul precizează că ar trebui ca toţi oamenii să fie egali în faţa legii, menţionând că "realitatea de azi ne arată cât de departe suntem de însăşi ideea de justiţie, chiar şi la nivel de mentalitate".

"<<Se presupune că noi lucrăm legal>> – ne spune Procurorul General. “DNA respectă legea” – ne asigură procurorul şef DNA. “Cetăţenii trebuie să dea un cec în alb magistraţilor” – ne îndeamnă judecătorul Cristi Danileţ. Cu cât o instituţie sau o persoană are o putere mai mare, cu atât aceasta trebuie să fie verificată mai temeinic, este regula ce se practică în ţările cu democraţii consolidate. (..). Lipsa de reactie imediata a Procurorului General in a investiga cu celeritate aceste dezvaluiri, ori fluturarea de slogane de genul "activitatea conducerii DNA-ului este in mod clar una performanta. Ei au fost foarte eficace", cum a susţinut Procurorul General într-o relatare de presă în dimineaţa zilei de 22 februarie, nu fac decât să adâncească neîncrederea în activitatea procurorilor DNA, în loc să o consolideze".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici