Graniţele României, închise pentru cetăţenii străini. În ce condiţii se mai poate intra în ţară

  • Cetăţenii străini şi apatrizii nu mai pot intra în România, cu unele excepţii
  • Şoferii de camioane trebuie să aibă dezinfectant, mănuşi şi măşti
  • Şoferii de camioane aşteaptă, luni, 2 ore pentru a intra în ţară prin vama Nădlac, respectiv 300 de minute la Calafat, pentru a ieşi
2729 afișări
Imaginea articolului Graniţele României, închise pentru cetăţenii străini. În ce condiţii se mai poate intra în ţară

Graniţele României, închise pentru cetăţenii străini. În ce condiţii se mai poate intra în ţară

Cetăţenii străini şi apatrizii nu mai pot intra în România, cu unele excepţii. Şoferii de camioane trebuie să aibă dezinfectant, mănuşi şi măşti. Şoferii de camioane aşteaptă, luni, 2 ore pentru a intra în ţară prin vama Nădlac, respectiv 300 de minute la Calafat pentru a ieşi.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, începând de duminică seara se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înţelegeri cu statele vecine.

Măsura de nepermitere a intrării în Romania dispusă faţă de cetăţenii străini si apatrizi se realizează în conformitate cu normele corespunzătoare stabilite de Regulamentul UE 399/2016 al Parlamentului European si al Consiliului cu privire la codul Uniunii privind regimul de trecere al frontierelor de către persoane (codul frontierelor Schengen).

Fac excepţie de la această măsură şi le este permisă intrarea pe teritoriul României cetăţenilor străini şi apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

- sunt membri de familie ai cetăţenilor români

- sunt membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

- sunt persoane care au o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene

- sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent

- este personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar

- sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare

- sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale)

- sunt persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

În ce priveşte transportul de mărfuri, şoferii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 t au obligaţia să aibă asupra lor şi să poarte mijloace individuale de protecţie, precum dezinfectant, mănuşi, mască pentru faţă, precum şi să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinaţie.


Şoferii acestor autovehicule, care sosesc din „zone roşii“ sau „zone galbene“ ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată COVID-19.


Potrivit aplicaţiei de monitorizare a traficului la graniţă, dezvoltată de Poliţia de Frontieră, luni, timpii de aşteptare la vama Nădlac din judeţul Arad, pe sensul de intrare în ţară pentru camioane, a ajuns la 120 de minute. La ieşire, şoferii de camioane aşteaptă la Calafat 300 de minute, 90 la Petea şi 70 la Borş.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici