Gripa aviară se extinde. Boala devine un risc serios pe tot parcursul anului

  • Gripa aviară a ajuns în noi colţuri ale lumii şi a devenit endemică pentru prima dată la unele păsări sălbatice care transmit virusul la păsările de curte.
  • Veterinarii avertizează că boala devine un risc serios pe tot parcursul anului, nu doar în anumite perioade.
1387 afișări
Imaginea articolului Gripa aviară se extinde. Boala devine un risc serios pe tot parcursul anului

Reuters a vorbit cu peste 20 de experţi şi fermieri de pe patru continente, care au declarat că prevalenţa virusului în mediul sălbatic arată că focarele record nu se vor diminua curând în fermele de păsări de curte, sporind ameninţările la adresa aprovizionării cu alimente a lumii. Aceştia au avertizat că fermierii trebuie să privească boala ca pe un risc serios pe tot parcursul anului, în loc să îşi concentreze eforturile de prevenire în timpul sezonului de migraţie de primăvară a păsărilor sălbatice.

Focarele au continuat să apară în America de Nord şi de Sud, Europa, Asia şi Africa, fără a fi învinse de canicula de vară sau de valurile de frig din timpul iernii.

Preţul ouălor a bătut noi recorduri după ce boala a exterminat zeci de milioane de găini.

Păsările sălbatice sunt principalele responsabile pentru răspândirea virusului, potrivit experţilor. Păsările de apă, precum raţele, pot purta boala fără să moară şi o pot introduce la păsările de curte prin fecale contaminate, salivă şi alte mijloace.

În Statele Unite, Rose Acre Farms, al doilea mare producător de ouă, a pierdut anul trecut aproximativ 1,5 milioane de găini la o unitate de producţie din Guthrie County, Iowa, chiar dacă oricine intra în hambare era obligat să facă mai întâi un duş pentru a elimina orice urmă de virus, a declarat directorul executiv Marcus Rust.

O fermă a unei companii din Weld County, Colorado, a fost infectată de două ori în decurs de aproximativ şase luni, ucigând peste 3 milioane de pui, a declarat Rust. El crede că vântul a adus virusul de pe câmpurile din apropiere, unde gâştele îşi făceau nevoile.

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Japonia se numără printre ţările care au suferit pierderi record de păsări de curte în ultimul an.

"Gripa aviară apare chiar şi într-o fermă avicolă nouă, cu echipamente moderne şi fără ferestre, aşa că tot ce am putut face acum este să ne rugăm lui Dumnezeu să evite o epidemie", a declarat Shigeo Inaba, care creşte pui în prefectura Ibaraki, în apropiere de Tokyo.

Păsările de curte din emisfera nordică erau considerate anterior ca fiind cel mai expuse riscului atunci când păsările sălbatice sunt active în timpul migraţiei de primăvară. Nivelurile în creştere ale virusului la o gamă largă de păsări acvatice şi alte păsări sălbatice înseamnă că păsările de curte se confruntă acum cu riscuri ridicate pe tot parcursul anului, au declarat experţii.

Virusul este de obicei mortal pentru păsările de curte, iar efective întregi sunt sacrificate atunci când chiar şi o singură pasăre este testată pozitiv.

Vaccinările nu sunt o soluţie simplă: ele pot reduce, dar nu şi elimina ameninţarea reprezentată de virus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici