Grupare infracţională care se ocupa cu traficul de persoane, destructurată la Timişoara

O grupare infracţională formată din trei români şi un italian, care se ocupa cu traficul de persoane în Emiratele Arabe Unite, a fost destructurată la Timişoara, trei membri fiind reţinuţi, iar al patrulea urmând să fie cercetat în libertate.

147 afișări
Imaginea articolului Grupare infracţională care se ocupa cu traficul de persoane, destructurată la Timişoara

Grupare infracţională care se ocupa cu traficul de persoane, destructurată la Timişoara (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă, de luni, al IGPR, procurorii DIICOT şi poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Timişoara au reuşit destructurarea unei grupări infracţionale ai cărei membri ar fi transportat şi exploatat 22 de cetăţeni români în Emiratele Arabe Unite, unde i-ar fi obligat să presteze munci grele.

"În perioada septembrie - decembrie 2013, membrii grupării infracţionale, trei români şi un cetăţean italian, cu vârste între 28 şi 52 de ani, ar fi recrutat, transportat şi exploatat mai multe persoane, de naţionalitate română, în Emiratele Arabe Unite, unde le-ar fi obligat să presteze servicii în interesul lor. Recrutarea s-ar fi făcut prin intermediul unei societăţi comerciale, cu sediul în Timişoara, administrată de un cetăţean italian, prin postarea anunţurilor pe site-uri online sau publicarea în ziare locale din judeţele, Alba, Constanţa, Dolj, Timiş şi Harghita", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, victimelor le era prezentată o ofertă de muncă în domeniul construcţiilor, cu un salariu de 1.500 de dolari pe lună, un program de opt ore pe zi, cu plata pentru orele suplimentare efectuate şi cazare într-un loc decent. Ajunse în Dubai, persoanele erau cazate în condiţii improprii, fără a fi remunerate pentru serviciile lor sau fiind slab remunerate.

Procurorul de caz Carmen Martinov, de la DIICOT Timişoara, a declarat corespondentului MEDIAFAX că trei dintre victime au suferit boli profesionale din cauza muncii grele depuse.

"Condiţiile de muncă erau apreciabile din punctul lor de vedere, dar oamenii ajunşi acolo, în Dubai, au întâmpinat dificultăţi. Au lucrat în condiţii vitrege, la temperaturi ridicate, au ridicat greutăţi peste media stabilită de legile Uniunii Europene. Trei dintre victime au suferit boli profesionale: atac de cord, diabet pe bază nervoasă şi afecţiuni ale coloanei. Firmele i-au angajat la negru, victimele erau cele care munceau, iar salariile erau mizere sau doar pentru a trăi de pe o zi pe alta", a declarat Carmen Martinov.

În cursul zilei de luni, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a trei dintre membrii grupării, care vor fi prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. Un al patrulea membru al grupării este cercetat în stare de libertate.

Acuzaţiile care li se aduc sunt constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, supunerea la muncă forţată sau obligatorie, folosirea serviciilor unor persoane exploatate şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici