Grupurile pentru drepturile omului susţin că trupele ruseşti folosesc violul ca instrument de război

Când trupele ruseşti au invadat Ucraina şi au început să se apropie de capitala Kiev, Andrii Dereko a implorat-o pe fiica sa vitregă, Karina Yershova, în vârstă de 22 de ani, să părăsească suburbia în care locuia. Nu a vrut, iar acum bărbatul crede că tânăra a fost abuzată înainte să fie ucisă.

3184 afișări
Imaginea articolului Grupurile pentru drepturile omului susţin că trupele ruseşti folosesc violul ca instrument de război

Grupurile pentru drepturile omului susţin că trupele ruseşti folosesc violul ca instrument de război

Karina Yershova a insistat că vrea să rămână în Bucha, spunându-i tatălui vitreg: „Nu vorbi prostii, totul va fi bine, nu va fi niciun război”.

Cu tatuajele sale şi părul lung şi şaten, Yershova ieşea în evidenţă în mulţime, a spus tatăl ei vitreg, adăugând că, în ciuda faptului că trăieşte cu artrită reumatoidă, avea un spirit feroce şi independent: „Ea însăşi a decis cum să trăiască”.

Yershova lucra la un restaurant de sushi din Bucea şi spera să obţină o diplomă universitară în viitor, a declarat Dereko: „Voia să se dezvolte singură”.

În timp ce soldaţii ruşi înconjurau Bucea la începutul lunii martie, Yershova s-a ascuns într-un apartament împreună cu alţi doi prieteni. Într-una dintre ultimele ocazii în care Dereko şi soţia sa, Olena, au primit veşti de la Yershova, aceasta le-a spus că a părăsit apartamentul pentru a lua mâncare de la un supermarket din apropiere.

„Nu credeam că ruşii vor ajunge la un asemenea punct încât să împuşte civili”, a spus el. „Am sperat cu toţii că măcar nu se vor atinge de femei şi copii, dar s-a întâmplat contrariul”.

Când au trecut săptămâni întregi fără nicio veste de la Yershova, familia a devenit disperată după veşti. Mama ei a lăsat un mesaj pe Facebook rugând pe oricine ştia ce i s-a întâmplat să o contacteze.

Prietenii i-au spus că imaginile unei femei moarte cu tatuaje similare cu cel al lui Yershova, care includea un trandafir pe antebraţ, au fost postate pe un grup de Telegram creat de un detectiv din Bucea care încerca să identifice sutele de cadavre găsite în oraş după ce trupele ruseşti s-au retras din zonă în urmă cu două săptămâni.

Dereko spune că imaginile, văzute de CNN, arată corpul mutilat al fiicei vitrege a lui Andrii Derenko. Poliţia i-a spus familiei că aceasta a fost ucisă de soldaţii ruşi.

Se pare că a fost torturată sau că s-a luptat, a spus el. „Au mutilat-o. Au împuşcat-o în picior, apoi i-au făcut un garou pentru a opri sângerarea. Şi apoi au împuşcat-o în tâmplă”.

Dereko crede, de asemenea, că Yershova a fost abuzată sexual de către trupele ruseşti. „Anchetatorul a dat de înţeles” că a fost violată, a spus el.

CNN nu a reuşit să verifice independent această afirmaţie. Ofiţerii care au supravegheat cazul au refuzat să comenteze pentru CNN din cauza anchetei în curs. CNN a contactat procurorii din Kiev pentru comentarii.

Aşteptarea agonizantă a familiei Dereko pentru răspunsuri reflectă anxietatea crescândă pe fondul rapoartelor de viol din timpul războiului din ţară.

Oficialii ucraineni spun că forţele ruseşti au abuzat sexual femei, copii şi bărbaţi încă de la începutul invaziei, folosind violul şi alte infracţiuni sexuale ca arme de război.

Grupurile pentru drepturile omului şi psihologii ucraineni cu care a vorbit CNN spun că au lucrat non-stop pentru a face faţă unui număr tot mai mare de cazuri de abuz sexual în care ar fi fost implicaţi soldaţi ruşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici