Guvernul a alocat 16,5 milioane lei pentru şomerii de la Complexul Energetic Oltenia, Hunedoara şi Valea Jiului

Guvernul a alocat, miercuri, 16,5 milioane de lei din bugetul asigurărilor de şomaj pentru cei 3.090 angajaţi disponibilizaţi în cursul acestui an de la Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara şi Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului.

346 afişări
Imaginea articolului Guvernul a alocat 16,5 milioane lei pentru şomerii de la Complexul Energetic Oltenia, Hunedoara şi Valea Jiului

Guvernul a alocat 16,5 milioane lei pentru şomerii de la Complexul Energetic Oltenia, Hunedoara şi Valea Jiului

”Angajaţii disponibilizaţi în cursul acestui an de la Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara şi Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului vor beneficia de măsuri de protecţie socială după ce Guvernul a alocat fondurile necesare pentru plata acestora. Prin trei Hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri, Executivul a alocat aproximativ 16,5 milioane lei din bugetul asigurărilor de şomaj pe anul 2016 pentru plata venitului lunar de completare, de care vor beneficia 3090 de persoane disponibilizate de la cele trei companii din domeniul energiei, în baza Planurilor de disponibilizare”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Guvernul a alocat suma de 12,364 milioane lei pentru plata venitului lunar de completare pentru 2.000 de persoane ce urmează să fie disponibilizate în acest an din cadrul Societăţii Complexului Energetic Oltenia S.A., 3,306 milioane lei pentru cele 840 de persoane ce urmează să fie disponibilizate din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A., iar pentru cele 250 de persoane ce urmează să fie disponibilizate, în două etape, din cadrul societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului S.A. suma de 831.000 de lei.

Potrivit Executivului, acest venit lunar de completare se adaugă indemnizaţiei de şomaj şi se acordă în baza OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-¬2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

OUG nr. 36/2013 prevede că venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani, 22 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 ani şi 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici