Guvernul a aprobat introducerea tichetelor de vacanţă

Guvernul a aprobat, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, introducerea tichetelor de vacanţă, cu o valoare stabilită în limita a şase salarii minime brute pe economie, a anunţat ministrul Turismului, Elena Udrea.

104 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat introducerea tichetelor de vacanţă

Guvernul a aprobat introducerea tichetelor de vacanţă (Imagine: Mediafax Foto)

Salariul minim brut lunar este diferenţiat ca valoare, la calculul acestuia fiind aplicat un coeficient corelat cu nivelul de pregătire al angajatului. Astfel, pentru muncitorii necalificaţi salariul minim brut este de 600 lei, iar pentru angajaţii cu studii superioare ajunge la 1.200 lei.

"Credem că în contextul actual al crizei economice, această măsură va fi de natură să sprijine dezvoltarea turismului naţional şi în acelaşi timp să sprijine activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii cu activitate din turism", a spus Udrea, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

Ea a arătat că astfel de tichete vor putea fi acordate de către angajatori în limita bugetului, pentru persoane încadrate cu contract individual de muncă. Tichetele vor fi acordate sub forma unui bon nominal, prin intermediul unităţilor emitente avizate de Ministerul Finanţelor, şi vor putea fi folosite doar de către persoanele ale căror nume sunt înscrise pe bilet.

"Tichetele de vacanţă se vor acorda în limita a 6 salarii minime brute pe economie şi pot fi folosite pe teritoriul României, iar cei care sunt de acord să folosească la plată aceste tichete se numesc unităţi afiliate şi trebuie să fie avizate de Ministerul Turismului în concordanţă cu Ordonanţa 58/98. Asta înseamnă că nu prevede un aviz special legate de aceste tichete de vacanţă, ci pur şi simplu ne referim la acele unităţi cu activitate în turism care respectă prevederile acestei ordonanţe şi care au avizul Ministerului Turismului pentru a funcţiona în acest domeniu", a spus Udrea.

Ea a arătat că tichetele ar putea fi folosite începând cu vacanţa de Paşti, normele de aplicare a noului sistem urmând să fie aprobate de Guvern, prin hotărâre, în termen de 15 zile.

Potrivit ministrului de resort, efectul urmărit prin introducerea tichetelor de vacanţă sunt fiscalizarea unei mari părţi din activitatea desfăşurată "la negru" în turism, precum şi creşterea consumului şi a numărului de locuri de muncă.

Întrebată de presă care este efortul bugetar aferent tichetelor de vacanţă, Elena Udrea a arătat că această sumă este dificil de estimat.

"Pentru că aceste tichete pot fi acordate într-un cuantum de la un salariu până la şase salarii minime, în funcţie de angajator, atunci când este vorba de un angajator din sectorul bugetar, dar şi în funcţie de neogocierile dintre angajator şi angajat, când vorbim de sectorul privat, în acest moment este dificil să apreciem exact care va fi efortul bugetar. Cert este că el va fi cam în acelaşi cuantum cât este astăzi cel referitor la primele de vacanţă", a spus ministrul Turismului.

Proiectul de măsuri anticriză discutat, în luna ianuarie, de Guvern cu sindicatele şi patronatele prevede, printre altele, introducerea în procedură de urgenţă a tichetelor de vacanţă, măsură care va determina, potrivit documentului, un minus bugetar estimat la două miliarde lei (0,35% din PIB).

Guvernul arată, într-un comunicat, că tichetele de vacanţă pot fi acordate de către instituţiile din sectorul bugetar, inclusiv cele care se finanţează integral din venituri proprii, regiile autonome, societăţi comerciale la care statul este acţionar unic sau acţionar majoritar, societăţile şi companiile naţionale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici