Guvernul a aprobat procedura aferentă achiziţiei transportoarelor blindate Piranha 5

Guvernul a adoptat, miercuri, hotărârea prin care s-au aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferente etapei 1 a programului de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8”, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate Piranha 5, informează MApN.

1031 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat procedura aferentă achiziţiei transportoarelor blindate Piranha 5

Guvernul a aprobat procedura aferentă achiziţiei transportoarelor blindate Piranha 5

Programul prevede atât achiziţia blindatelor şi a derivatelor, cât şi suportul logistic de către compania General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH. ”Acordul de furnizare se face luând în considerarea calitatea de parte în documentele de cooperare cu firma GDELS a Companiei Naţionale ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A., unde se vor integra şi produce 197 de transportoare”, precizează Ministerul Apărării Naţionale.

Ca motivare a achiziţiei este invocat actualul context geopolitic din regiunea extinsă a Mării Negre, cât şi de termenele asumate privind realizarea capacităţii operaţionale complete de către Brigada Multinaţională de la Craiova.

Transportorul blindat pentru trupe 8x8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române. Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice.

”Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotare este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din punct de vedere al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii etc.”, precizează MApN.

Acordul de colaborare între Ministerul Economiei şi producătorul american de armament General Dynamics a fosrt semnat pe 10 octombrie, în prezenţa premierului Mihai Tudose, acordul vizând producerea şi livrarea de vehicule blindate Piranha 5. ”Premierul Mihai Tudose a participat astăzi la ceremonia de semnare a Memorandumului de înţelegere şi Acordului de colaborare între Ministerul Economiei şi Romarm, prin Uzina Mecanică Bucureşti, şi compania americană General Dynamics, care deţine uzina producătorului elveţian de transportoare blindate Mowag”, transmitea Guvernul.

Alături de premier, au fost prezenţi şi vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, ministrul economiei, Gheorghe Şimon, ministrul apărării naţionale, Mihai-Viorel Fifor, şi ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm. ”Memorandumul de înţelegere semnat astăzi stabileşte liniile directoare preliminare ale cooperării, precum şi acţiunile viitoare ce au drept scop constituirea unei societăţi mixte între Uzina Mecanică Bucureşti şi compania General Dynamics, care să producă vehicule blindate pentru Armata României. În cadrul viitoarei societăţi, Uzina Mecanică Bucureşti va participa cu active constând în linii de fabricaţie şi personal angajat, care va urma cursuri de perfecţionare la sediul companiei americane. General Dynamics va participa la acest joint venture cu investiţii în modernizarea capacităţilor de producţie şi integrarea producţiei de vehicule blindate”, preciza sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici