Guvernul a avizat legea asistenţei sociale, care restrânge numărul persoanelor asistate

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul legii asistenţei sociale, prin care sprijinul social al statului va fi direcţionat doar către persoane care au într-adevăr nevoie de ajutor, iar persoanele asistate vor fi încurajate să revină la muncă, a anunţat premierul Emil Boc.

2285 afișări
Imaginea articolului Guvernul a avizat legea asistenţei sociale, care restrânge numărul persoanelor asistate

Guvernul a avizat legea asistenţei sociale, care restrânge numărul persoanelor asistate (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

El a arătat că proiectul de lege pune accent pe "responsabilitatea individuală" şi funcţia "complementară' a statului în sprijinirea persoanelor care au nevoie de asistenţă.

Pentru acest proiect, Guvernul a solicitat şi avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Conform noii legi-cadru a asistenţei sociale, beneficiile sociale acordate au fost încadrate în patru categorii, respectiv pentru prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială, pentru susţinerea copilului şi familiei, pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale şi pentru situaţii deosebite.

Potrivit premierului, primul principiu avut în vedere la elaborarea legii este acela că responsabilitatea privind dezvoltarea capacităţii de integrare socială şi soluţionarea situaţiilor de dificultate revine, în primul rând, fiecărei persoane şi familii.

"Cu alte cuvinte, punem accentul pe responsabilitatea individuală şi pe funcţia complementară a statului de a-i ajuta cu adevărat doar pe cei care cu adevărat au nevoie de sprijinul şi intervenţia statutului. Pentru că, din nefericire, un program de asistenţă socială generalizat, care nu face distincţie între cei care pot să muncească şi cei care nu pot să muncească, nu este unul eficient pentru un stat, consumă resurse inutil şi nu îi sprijină pe cei care cu adevărat sunt în nevoie. Acest proiect de lege vine şi îi sprijină direct pe cei care sunt în nevoie, fie că au o problemă de handicap, o problemă de şomaj, o problemă temporară, iar statul vine să-l ajute să iasă dintr-o asemenea situaţie", a explicat şeful Executivului.

Cel de-al doilea principiu este de a încuraja persoanele aflate în astfel de situaţii să revină pe piaţa muncii şi să fie scoase din starea de dependenţă faţă de stat.

"Scopul acestei legi este să nu facem cetăţeanul dependent de stat toată viaţa lui, ci dimpotrivă, să-i creăm mijloacele prin care să poată să iasă dintr-o asemenea stare de dependenţă şi să îşi poată croi propriul lui destin, aşa cum şi-l doreşte. Intervenţia statului trebuie să fie prin asigurarea egalităţii de şanse şi de tratament, oferirea de oportunităţi, de sprijin pentru cei care cu adevărat nu pot fără intervenţia statului", a spus Boc.

Va fi instituită o limită maximă pentru beneficiile cumulate de care poate dispune o persoană sau familie, urmând ca nivelul acestui cuantum să fie stabilit anual, prin hotărâre de guvern.

Premierul a arătat că, pentru ca actul normativ adoptat miercuri de Guvern să aibă efectele scontate de la 1 ianuarie 2012, este necesar ca până la sfârşitul acestui an să fie modificate alte 15 acte normative aflate în vigoare şi adoptate alte 5 acte normative noi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici