Guvernul a decis ca ajutoarele sociale plătite nelegal să fie recuperate fără dobânzi şi penalităţi

Beneficiile sociale plătite necuvenit, care în prezent totalizează 30,75 milioane de lei, vor fi recuperate fără ca sumelor respective să li se aplice dobânzi şi penalităţi sau majorări de întârziere, a decis Guvernul prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de joi.

312 afișări
Imaginea articolului Guvernul a decis ca ajutoarele sociale plătite nelegal să fie recuperate fără dobânzi şi penalităţi

Guvernul a decis ca ajutoarele sociale plătite nelegal să fie recuperate fără dobânzi şi penalităţi (Imagine: Shutterstock)

Ordonanţa reglementează unele măsuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenţă socială, stabilind să fie recuperate doar sumele ce reprezintă beneficii de asistenţă socială plătite necuvenit, fără a le fi aplicate dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere.

La nivelul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială se înregistrează 39.641 de beneficiari de drepturi de asistenţă socială care au primit unele sume necuvenite ce totalizează 30,75 milioane lei, pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, cele mai multe fiind înregistrate la indemnizaţia pentru creşterea copilului, respectiv 16,4 milioane lei, şi 11,4 milioane lei la ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei.

Pentru indemnizaţia de creştere a copilului, principala cauză a constituirii debitului o constituie realizarea de venituri supuse impozitului, de regulă din diverse forme de colaborare cu firme de asigurări sau de distribuţie a unor produse, cu o medie a venitului impozabil de până în 100 lei, iar în cazul ajutorului social şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei cele mai multe sume de recuperat se înregistrează din cauza plăţii subvenţiilor pentru agricultură în perioada în care persoanele/familiile sunt beneficiare ale drepturilor menţionate.

Pentru suma de 30,75 milioane de lei primită necuvenit, totalul dobânzilor şi penalităţilor de întârziere pentru anul 2014 se ridică la 5,8 milioane lei.

Astfel, vor fi scutite de dobânzi şi penalităţi, în cazul în care au fost acordate nelegal, ajutorul social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia de stat pentru copii, drepturile acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, drepturile acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, alocaţia lunară de plasament, ajutorul pentru încălzirea locuinţei, indemnizaţia lunară de hrană acordată în baza Legii nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave, drepturile persoanelor cu dizabilităţi acordate în baza art. 58 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, ajutorul lunar nerambursabil acordat în baza Legii nr.122/2006 privind azilul în România şi subvenţiile acordate în condiţiile Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici