Guvernul a îngheţat salariile bugetarilor până la sfârşitul anului

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care se propune prelungirea până la finalul anului a actelor normative în vigoare privind salarizarea în sectorul bugetar, procedură care, în lipsa unei alte decizii, reprezintă practic o îngheţare a salariilor în sistemul bugetar, la nivelul actual, până la 31 decembrie 2009.

56 afișări
Imaginea articolului Guvernul a îngheţat salariile bugetarilor până la sfârşitul anului

Guvernul a îngheţat salariile bugetarilor până la sfârşitul anului (Imagine: Mediafax Foto)

Premierul Emil Boc a declarat, la finalul şedinţei, că Guvernul va putea lua în discuţie majorarea salariilor în sistemul bugetar în măsura în care va dispune de resurse financiare, din economii rezultate inclusiv prin restructurarea agenţiilor guvernamentale.

"În măsura în care Guvernul, sprijinit de economie, va avea resurse financiare, vom putea discuta de majorări salariale. În condiţiile în care acordul cu  FMI şi Comisia Europeană va aduce rezultatele scontate, în condiţiile în care economia se va relansa în perioada următoare şi, evident, din economiile pe care le vom face la bugetul de stat din restructurarea agenţiilor guvernamentale, a altor structuri ale aparatului de stat, pentru ca în cadrul Guvernului să găsim resurse financiare în special pentru majorarea salariilor mici şi pentru susţinerea pensiilor mici", a spus Boc, în conferinţă de presă.

El a arătat că, în condiţiile crizei economice, vor fi plătite în continuare salariile şi pensiile, fără diminuări ale sumelor plătite, şi că în măsura în care vor fi găsite resurse financiare din economii la nivel central, vor fi căutate soluţii de protejare în special a persoanelor cu venituri mici.

Întrebat de presă dacă ordonanţa presupune că nu se mai pune problema majorării cu 5% a salariilor în sistemul bugetar, conform unui anunţ anterior, premierul nu a răspuns la obiect, declarând doar că nu s-a dorit un vid legislativ şi că era nevoie de un cadru legislativ în vederea derulării procesului de salarizare.

Ordonanţa arată că actele normative care reglementează salarizarea şi încadrarea categoriilor de personal din sectorul bugetar sunt aplicabile până la 30 aprilie 2009, şi ţinând cont de numeroasele categorii de persoane care fac obiectul acestor acte normative se impune promovarea în regim de urgenţă a unei ordonanţe de urgenţă, astfel încât acestea să poată fi aplicate în continuare, şi în perioada 1 mai-31 decembrie 2009.

"Aprobarea ordonanţei reprezintă practic o procedură tehnică prin care acte normative care stabilesc nivelul actual de salarizare sunt prelungite ca valabilitate până la sfârşitul anului, interval în care Guvernul ar putea stabili cu sindicatele categoriile de salarii şi procentul cu care acestea ar putea fi majorate la un moment dat. Este o procedură prin care se stabileşte că actele normative respective nu pot intra în vigoare de la 1 mai în lipsa unei decizii finale privind majorarea salariilor", au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

În document se mai arată că neadoptarea ordonanţei de urgenţă ar conduce la un vid legislativ care ar afecta personalul din sectorul bugetar.

În aceste condiţii, ordonanţa prevede că actele normative privind salarizarea funcţionarilor puiblici, personalului contractual din unităţile sanitare publice, din sistemul sanitar veterinar, precum şi pentru personalul militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, inclusiv personalul civil din aceste instituţii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, judecătorii, procurorii şi alte categorii din sistemul justiţiei, controlorii financiari din Curtea de Conturi şi funcţiile didactice şi didactice auxiliare se aplică şi pentru perioada 1 mai - 31 decembrie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici